Pagina's

dinsdag 30 oktober 2018

Derwent Coloursoft & stencil door Julia Woning

Hallo bloglezers,

vandaag wil ik je laten zien dat je de stencil ook kunt gebruiken als mal. Ik teken met een grafiet potlood de lijnen van het stencil. Let wel op dat je niet het hele gat teken maar één lijn van het gat. Ik werk hier op Schut artist drawing paper 225 grams.






De ogen zijn wel lastig, maar oefening baart kunst. Nadat de schets er op staat kunnen we beginnen met inkleuren met kleurpotloden.
Hier werk ik met de Derwent Coloursoft. Een heerlijk zacht romig potlood. Ik werk laag over laag en gebruik meerder kleuren om een kleur vlak te kleuren, dit komt je kleurwerk ten goede.



Op deze manier je stencil gebruiken geeft een geheel andere sfeer aan de Classy Lady. Probeer het maar eens. 

Hieronder zie je het eindresultaat en natuurlijk de video waarin je ziet hoe ik het heb gedaan.



Veel kijk plezier en tot de volgende keer
Julia Woning



zondag 28 oktober 2018

Trick or Treat... Copic Marker Tutorial!



Goedemorgen allemaal,

Dit weekend is het Halloween, een feestdag uit Amerika die langzaam deze kant steeds meer op komt waaien. 

Ik heb voor jullie een tutorial gemaakt met Copic Markers en laat zien hoe je een pompoen in kunt kleuren. Nu hoeft het natuurlijk niet een pompoen te zijn, maar kun je ook kiezen voor een bloem in deze mooie warme oranje tint.

Ik heb een setje digi's van Vera Lane Studio's gekozen om mee te werken. Omdat ik er graag een pagina voor in mijn Art Journal mee wou maken heb ik ze vergroot uitgeprint. Da's het fijne aan werken met digi's...je kunt zelf het formaat kiezen.


Deze Copic Markers gebruikte ik voor de pompoen.

Ik laat jullie nu aan de hand van een serie foto's zien hoe ik stap voor stap de lagen van de pompoen heb opgebouwd:


Ik ben begonnen met de Y15 om een beetje een basiskleur te hebben. Vervolgens heb ik de YR09 gepakt en heb die uitgeblend met de YR18, de YR16, de Y17 en als laatste weer de Y15.


Ik pak dan twee tinten die iets donkerder zijn dan de YR09
Ik doe alle stappen over en voeg daar de E07 en de YR27 aan toe. 
Dus E07, YR27, YR09, YR18, YR16, Y17 en de Y15 als hekkensluiter.

Ik heb niet altijd even netjes binnen de lijntjes gekleurd, maar ik knip de pompoen straks toch uit voor in mijn Art Journal, dus dat maakt niks uit!


Ik heb daarna het steeltje nog ingekleurd met de E42, E44, E47 en de E49.


 Als je goed kijkt kun je zien dat de kniplijntjes wit zijn aan de zijkant en dat vind ik zelf persoonlijk minder mooi als je ze gaat opplakken.
Later kleurde ik de ogen nog in met een fluor gele fineliner die ik even van mijn dochter heb geleend:-) 


Met de permanente Blackliners van Molotow kun je deze mooi zwart maken. In deze set zit 11 verschillende fineliners. Oplopend van 0.05 mm naar 1.0 mm en één met een ronde en een chisel punt. 

Het mooie van deze fineliners is dat je er na die tijd moeiteloos met je Copic Markers over heen kunt kleuren zonder dat de lijntjes dan uit gaan lopen.

Ideaal dus!


Hier boven zie je dat ik alle digi's heb ingekleurd en ik zal alle kleurennummers nog even opnoemen:

Meisje:
huid - V22, V20, C0 en C00 stipjes met de V15
haar en tas - G29, G46, YG17, YG07 en YG01
jurk - BV08, V17 en V15
hoed - C8, C6 enC4

Hond:
V22, V20, C0 en C00 stipjes met V15
ogen - mix van BG45, YG17 en YG01


De achtergrond maakte ik met 4 kleurtjes Pan Pastel. Daarop maakte ik her en der een afdrukje met wat stencils en stempels van Studio Light. 
Ook de maan kleurde ik in met Pan Pastel en met een Neo Colour 2 krijtje bracht ik wat oranje accenten aan in de maan.



Op de bril van het meisje en de hond deed ik een klein beetje Glossy Accents zodat het ook op een echte bril lijkt. 
Met een paar stukjes Washi Tape maakte ik de grond waar het geheel op staat.


Ook de tekst komt uit het digi setje van Vera Lane Studio. Ik kleurde de letters in met Copic Markers en bracht een dun laagje Pan Pastel aan. Ik heb er losse letters van geknipt en speels op de pagina vast geplakt. Ook deze witte randjes maakte ik zwart met de Blackliners van Molotow.

Om het geheel af te maken zette ik rondom de pagina nog wat zwarte streepjes.

Ik hoop dat alles een beetje duidelijk is voor jullie en als er toch vragen zijn stel ze gerust!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zondag en graag tot de volgende keer.


vrijdag 26 oktober 2018

I was made for sunny days

Hallo volgers, 

Fijn dat ik jullie weer mag begroeten, wat gaat de tijd toch snel. Zeg nou zelf we hebben deze zomer en nazomer niet mogen klagen toch. We hebben heel wat sunny days gehad. 
Voor deze post heb ik weer gewerkt met mijn favoriete product PanPastel.
Hier laat ik je alvast het uiteindelijke resultaat zien.


Onlangs heb ik op deze manier ook een workshop gegeven. Daar zei iemand tegen me "goh, wat fijn dat je zoveel tips geeft over het werken met PanPastel". Toen ik daarover na dacht kwam ik tot de conclusie dat een aantal hiervan voor mij zo vanzelfsprekend zijn geworden dat je het weleens vergeet. Daarom ga ik ze ook in deze blogpost zoveel mogelijk met jullie delen. 


Op papier van Schut, Artist drawing paper, van 225 gram,  ben ik een ondergrond gaan maken met de volgende twee kleurtjes PanPastel, 220.5 Hansa Yellow en 340.5 Permanent Red. Voor mij is de colourless blender onmisbaar geworden bij het maken van mooie achtergronden. 
Hierboven heb ik de linkerachtergrond gemaakt met behulp van de  colourless blender en de rechter zonder. Kun je op de foto het verschil een beetje zien? Je achtergrond wordt zachter van kleur en loopt veel mooier over. 
Ik heb dit als volgt gedaan. Op mijn ovale PanPastel spons neem ik eerst wat van de colourless blender op en daarna neem ik er direct wat kleur mee op. Nu wrijf ik deze in op mijn papier. Je zult merken dat het alleen niet mooier mengt maar dat je ook veel gemakkelijker over het papier glijdt. Het werkt echt zoveel prettiger, probeer het maar eens uit!

Natuurlijk kun je ook later nog meer van de blender gebruiken als je je overgangen nog niet mooi genoeg vindt. Doe dit dan echter zonder extra kleur op te nemen en wrijf alleen over de overgangen van de een naar de andere kleur. 

Let op: nog even fixeren met een goed fixatief voordat je naar de volgende stap gaat!


Het is natuurlijk altijd mooi om er nog stencils of maskers op te gebruiken, hoe je ze ook noemen wilt. Let er hierbij op dat je je masker goed plaatst, ik bedoel hiermee te zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je niet per abuis met je dauber en de VersaMark over de harde rand van je masker wrijft. Dus het gedeelte waar je masker stopt. Doe je dit wel en ga je er met PanPastel over heen dan zul je deze rand ook zien op je werk.


We nemen er nog een masker bij. Om mijn achtergrond een beetje rustig te houden, breng ik dezelfde kleuren PanPastel aan als die ik al eerder gebruikte. Ik heb hier zelfs rood op rood en geel op geel aangebracht. Gebruikt hiervoor de PanPastel die nog op je spons aanwezig is! Vaak is dat nog ruim voldoende. Je kunt er altijd nog wat bij doen. Ga er deppend met je spons met PanPastel overheen en daarna indien nog nodig draaiend. Dit doe je zodat je eventueel nog vochtige VersaMark niet gaat vlekken.


In deze stap ben ik gaan stempelen met deze erg leuke tekststempel. Ik heb hierbij uit de hand gestempeld, hiermee bedoel ik zonder acrylblok. Leg je stempel onderste boven neer. Beïnkt een gedeelte, neem deze in de hand en maak wat afdrukken, houd je stempel wat gebogen vast. Het gaat namelijk niet om een perfecte afdruk maar hier en daar wat tekst op je achtergrond.


Nu gaan we nog wat leuks doen want je kunt natuurlijk ook stempelen met VersaMark en er dan PanPastel overheen deppen. Doe dit opnieuw met je ovale spons.


Opnieuw gebruik ik alleen de kleuren die ik al in mijn achtergrond heb zitten. Weer met minimale PanPastel, alleen wat ik nog in mijn sponzen heb zitten. Komt er echt niets meer af dan pak ik heel klein beetje van de kleur op.

Wil je er zeker van zijn dat de aangebrachte inkt van de tekst niet doorloopt? Doe dan eerst al je PanPastel werk en fixeer dan eerst! Ik durf af en toe de gok wel te nemen en in dit geval is het heel goed gegaan. Ik heb nu na iedere stap met PanPastel opnieuw fixatief gebruikt. Dit doe ik omdat ik steeds een nieuw laagje wil hebben wat er bovenop komt. Wil ik nu dat de PanPastel zich vermengt, dan fixeer ik pas op een later moment. Ben ik niet duidelijk, geef dat dan gerust aan hieronder in de opmerkingen.


Nu gaan we nog wat leuks doen! Er zijn erg leuke sjablonen van Jane Davenport met gezichten en bloemen. Ik was gelijk verkocht. Ik wil deze graag in het zwart op mijn achtergrond hebben. Dat kun je natuurlijk op diverse manieren doen. Een van de snelste is met verf. Ik gebruikte hiervoor zwarte acrylverf van Ara.
Ik deed echt maar een drupje op mijn palletje. Ga er met je tooltje met sponsje erop deppend overheen tot het er zo uit ziet als op de onderste foto. Dan is het niet te nat en loopt het ook niet onder je sjabloon door. Want dat wil je natuurlijk niet. 



Houd je niet zo van verf? Ga er dan bijvoorbeeld deppend met (distress) inkt overheen, vind je het dan niet zwart genoeg? Dan pak je een van de mooie blackliners van Molotow je trekt de lijnen over en je vult het op met een zwarte Molotow marker. Zelf vind ik dat erg fijn om te doen, werkt zo lekker rustgevend.  Of je trekt het helemaal over met een blackliner zonder vooraf inkt te gebruiken. Mogelijkheden genoeg!



Op dezelfde manier plaatste ik ook nog wat leuke bloemen op haar hoofd.


Nu nog even lekker wat witte spetters aangebracht met een witte Molotow Marker.


Toen ik daarmee bezig was wilde ik nog meer wit en ben lijnen in de bloemen gaan tekenen. 
Ik vind het effect wel erg leuk. 


Tja...dan toch ook nog maar de zwarte Molotow marker erbij voor wat zwarte spetters. 


Nog even een leuke tekst erbij!


Ik heb het geheel tussendoor op een zwart karton geplakt omdat ik dat vaak wel mooi vind staan, geeft net dat beetje extra.

Hieronder laat ik jullie nog een voorbeeld zien. Deze heb ik op dezelfde manier gemaakt. 


Ga er lekker zelf eens mee aan de slag! 

Ik heb er in ieder geval weer veel plezier met het maken ervan gehad. 
Dank je wel voor het lezen en ik hoop tot de volgende keer. 








maandag 22 oktober 2018

Jump straight back in

Voor deze maand heb ik een art journalpagina gemaakt en de afbeeldingen ingekleurd met Copic Markers. Naast kleurpotlood is dit toch wel mijn favoriete kleurmiddel. 


[afkortingen in de beschrijving: LB = linksboven, RB = rechtsboven, LO = linksonder en RO = rechtsonder]


In het gezicht begin ik met een koele huidstint, de E50 (LB).
Vervolgens breng ik de schaduw aan met BV00 (RB).
Daarna breng ik een warmere huidstint aan, de E00 (LO).
Blend daarna alle lagen samen met E0000 (RO).


Bij dit grappige mannetje gebruik ik dezelfde opbouw van kleuren.
Begin met een koele huidstint, de E50 (LB).
Vervolgens de schaduw met BV00 (RB).
Daarna een warmere huidstint, E00 (LO).
Blend alle lagen samen met E0000 (RO).


De haartjes maak ik oranje. Ik gebruik hiervoor een warme geel.
Begin met een laagje Y32 (LB). Daarna gebruik ik de Y35 (RB) en als laatste de Y38 (LO). Blend de laagjes samen met de Y32 (RO). 


Uiteindelijk besluit ik nog wat oranje toe te voegen, de YR04 (boven) om de kleur wat meer oranje te maken. Voor de lippen en blush gebruik ik RV 21, 23 en 25 (onder). 


Het jurkje  en de ogen worden blauw. Ik begin met de B99 (LB). Vervolgens breng ik B97 (RB) en B95(LO) aan. De laagjes blend ik samen met de B93 (RO). Ik heb geen reden waarom ik soms met de lichtste kleur start en soms met de donkerste. Ik kleur eigenlijk op gevoel. Het is wat je zelf het prettigst vindt. 

Voor de stipjes op de jurk gebruik ik de Y38 en de YR04 (boven).
In de vis (onder) gebruik ik dezelfde tintjes geel-oranje Y38en YR04. Daarnaast gebruik ik RV25 en RV29. Voor de groene stukjes gebruik ik YG11, YG15 en YG17. 



Voor de vis-oogjes van het mannetje gebruik ik weer de Y35, Y38 en de YR04. Begin  met de Y35 (LB). Voeg de Y38 toe (RB). Daarna de YR 04 (LO) en blend alles samen met de Y35 (RO). Ik gebruik deze kleurtjes ook voor de lippen.  Voor het hoedje gebruik ik YR11 (LO) en YR 13(RO).



Voor het broekje gebruik ik de blauwe serie, B93, B95, B97  en B99. 




Voor het strikje gebruik ik RV 25 en RV 29.


Gebruikte kleurtjes voor de bovenste vis:
YG 11, 13, 17
B93, 95, 97, 99
RV 23, 25
Y35, 58
YR04

Voor de onderste vis:
YG11, 13, 17
RV 23, 25, 29,69
Y35


bovenste vis:
Y32, 35, 38 
YR04
YG11, 13, 17

onderste vis (zoogdier):
B93, 95, 97, 99 
Y35
RV21, 25
YR04



bovenste vis:
Y32, 35, 38
YR04
B95, 97

onderste vis:
YG11, 13, 17
B93, 95, 97
RV25, 29



bovenste vis:
B93, 95, 97, 99
Y32, 35, 38

onderste vis:
Y32, 35, 38
RV21, 23, 35


bovenste vis:
RV21, 23, 25, 29
Y32, 35, 38
YR04
YG11, 13, 17
B93

onderste vis:
B93, 95
Y35
RV21, 23



bovenste vis:
YG11, 13,17
Y32, 35, 38
YR04
B93

onderste vis:
Y32, 35, 38
RV21, 23
B93, 95
YG13


Ik plak uiteindelijk alle afbeeldingen op een met acrylverf gemaakte achtergrond. Het aantal kleuren heb ik beperkt gehouden en alle afbeeldingen ingekleurd met hetzelfde kleurenpalet. 


En dit is het eindresultaat. 
Deze leuke afbeeldingen zijn van Paper Arsty.