Pagina's

dinsdag 26 januari 2021

Distelvlinder met pastelpotloden

 Deze mooie distelvlinder heb ik getekend op pastelmatpapier van Clairefontaine en uitgewerkt met Derwent pastelpotloden. Pastelmatpapier is geweldig fijn papier om op te werken met pastelpotloden, omdat het door de structuur mooi de kleurpigmenten vasthoudt. Je kunt ook prima meerdere laagjes over elkaar aan brengen.

De referentie foto heb ik gevonden op unsplash en is gemaakt door Yuichi Kageyama. 

Gebruikte kleuren Derwent pastelpotloden: dark sanguine, terracotta, burnt orange, deep cadmium, dandelion, marigold, spectrum orange, tangerine, tomato, cadmium red, maroon, burgundy, violet oxide, raw umber, burnt ochre, Naples yellow, brown earth, flesh, saffron, fresh green, may green, forest green, aluminium grey, blue grey, french grey dark, burnt umber, seal, carbon black, titanium white en powder blue. 

Ik hou vaak de foto op mijn iPad ernaast, zodat ik goed de details kan bekijken en kan uitvergroten. Een printje verandert ook vaak de kleuren, want ik niet erg fijn vind. 


Ik begin met het kopje van de vlinder. Ik gebruik al gelijk een hoop kleurtjes die ik laagje voor laagje aanbreng. Ik gebruik o.a. aluminium grey, titanium white, saffron, naples yellow, violet oxide, carbon black, french grey dark, burnt orange en flesh. 



Na het kopje werk ik het lijfje verder uit. Ik gebruik hiervoor dezelfde kleurtjes. Voor  de witte “gedeeltes” gebruik ik vaak eerst aluminium grey, saffron en flesh. De titanium white gebruik ik voor de highlights in de witte gedeeltes.  


Daarna begin ik met de vleugel. Een flinke klus want er zitten veel kleurtjes en structuren in. Ik begin met carbon black om de donkere vlekjes aan te brengen. 


Daarna werk ik de vleugel uit met aluminium grey, flesh, saffron, titanium white, marigold, dandelion, spectrum orange en tangerine. 



Stapje voor stapje werk ik de vleugel verder uit. Ik kijk steeds goed naar de referentie foto voor de details. 


Omdat er in de vleugel erg veel details zitten, besluit ik om het stukje voor stukje aan te pakken. Ik van boven naar beneden werken. Voor de bruine gedeeltes in de vleugels gebruik ik o.a. burnt ochre, raw umber, naples yellow, brown earth, seal, chocolate en carbon black. 


Inmiddels ligt er al een hele lading pastelpotloden voor mijn neus, die ik allemaal gebruik. Stapje voor stapje werk ik de vleugel uit. Ik blijf de hiervoor genoemde kleurtjes gebruiken. 


Soms zit het juiste kleurtje niet in de doos, maar je kunt heel vaak de juiste kleur mengen op het pastelpapier door meerdere laagjes op elkaar aan te brengen en te blenden met een doezelaar. 




Nu de bovenvleugel klaar is, ga ik beginnen aan de ondervleugel. Hierin zit een grote variëteit aan kleurtjes bruin, geel en zwart/grijs. 
In de volgende foto’s zie je stap voor stap hoe ik de vleugel verder uitwerk met raw umber, burnt ochre, naples yellow, brown earth, flesh, saffron, dark sanguine, terracotta, burnt oranges, aluminium grey, french grey dark, seal,  carbon black, powder blue en titanium white. Deze kleurtjes gebruik ik steeds voor de hele ondervleugel. Bij ieder stukje kijk ik goed naar de referentie foto. 








Nu is het tijd voor de bloem. Ik breng eerst een dunne laag aan in verschillende tintjes. Ik gebruik dandelions, marigold, spectrum orange, maroon voor het hartje van de bloem.  Voor de rest van de bloem gebruik ik naast dandelions, marigold, spectrum orange, maroon verder ook tangerine, tomato, maroon en burgundy. En naples yellow, brown earth, carbon black, naples yellow. 


Nadat ik een dunne laag heb aangebracht werk ik deze uit met een doezelaar. 
De gebruikte groentinten zijn fresh green, may green, forest green, carbon black en chocolate. 


Daarna werk ik de bloem weer blaadje voor blaadje uit door dezelfde kleurtjes nogmaals aan te brengen en te blenden. 


En dit is het eindresultaat na ca. 40 uur kleuren. De vlinder is op formaat 30*40 cm getekend en is hierdoor behoorlijk groot. Dit houdt in dat er ook veel details in komen, maar het was erg leuk om uit te werken. 

Groetjes en tot de volgende keer

Miranda












5 opmerkingen: