zondag 17 september 2017

van schets naar eindresultaat met Derwent kleurpotloden

Hallo allemaal,
vandaag laat ik aan de hand van stappenfoto's zien hoe ik mijn tekening in lagen opbouw. Pak een kop koffie of thee, want het zijn veel foto's deze keer ;-)


Als eerste heb ik een schetsje gemaakt met grafietpotlood. Ik heb gewerkt op aquarelpapier, omdat ik naast de Derwent Procolour kleurpotloden ook de Derwent Inktense blocks wil gebruiken. Je papier moet dan wel wat water kunnen verdragen. Neem bijvoorbeeld de blauwe blokken van Schut. 


Als eerste breng ik een dunne laag kleur aan met Derwent Inktense blocks. Ik gebruik hier de kleuren nr. 1720 met een klein beetje nr. 520. Goed verdund krijg je een mooie huidskleur. Voor het aanbrengen gebruik ik een waterpenseel van Derwent. Deze waterpenselen zijn er in 3 verschillende maten. 


Breng vervolgens een dunne laag aan met nr. 2200.
Ik werk de lagen met Inktense niet uit, dat doe ik straks met de Procolour kleurpotloden. Door het leggen van een basislaag, krijg je meer diepte in je kleurwerk. Ik gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Inktense of Copic Markers. 


Breng een dunne laag rood aan met Inktense nrs. 410 en 510. 
Gebruik voor de groene achtergrond nr. 1560. 


Nu is het tijd voor de Derwent Procolours.
Ik begin met het kleuren van de ogen. Als de uitdrukking niet goed is, stop ik, dan ga opnieuw beginnen. 
Ik gebruik voor de ogen verschillende tinten groen en een klein beetje bruin. Ik begin met een dun laagje Procolours  nrs. 49, 46 en 48.. Ik breng meer diepte aan met Procolours 60, 58 en 67. Ook breng ik kleur aan op het oogwit, de Proccolours 04, 67, 18 en 22. De pupil kleur ik in met de Derwent Drawing pencil 6700, een hele diepe kleur zwart. 


Nu zijn de ogen even klaar, het kan best dat ik in een latere fase weer terug ga om nog meer kleur aan te brengen. Dit ligt ook aan de kleuren die ik wil gebruiken voor de rest van mijn tekening. 


Nu ga ik de huid verder inkleuren. Hiervoor breng ik meerdere lagen aan in verschillende tinten. Ik gebruik de Procolours nrs. 28, 17, 07 en voor de lippen 11, 12 en 66. Deze kleuren blend ik samen met de onderlagen door het gebruik van Procolour nr. 4 en 17. Met een witte marker, bijvoorbeeld Molotow, breng ik wat highlights aan in de ogen. Deze gaan nu ineens meer leven. Nu zijn de haren aan de beurt. Dat is altijd een tijdrovend karweitje. Ik begin met een dunne laag  Procolour nr.71. Daarnaast breng ik laagjes aan met de nrs. 70, 67, 66, 11 en 12. Voor mooie haren is het belangrijk om veel laagjes over elkaar aan te brengen. Daarnaast heb ik nog de Derwent Drawing 7200 en 6700 gebruikt voor meer diepte. 


In deze foto kan je het verschil goed zien. De onderste haren zijn nog ielig en lijken wel draadjes. De lok bovenin begint al op haar te lijken. 
Ik blijf lagen aanbrengen net zo lang totdat ik tevreden ben. 


Met het witte Drawing kleurpotlood breng ik dunne haartjes aan. Dit doe ik ook met het zwarte Drawing kleurpotlood, want je hebt altijd wel haartjes die een andere kant opspringen. 


Nu zijn het lieveheersbeestje en de trui aan de beurt, ik gebruik hiervoor weer de kleuren van de lippen, Procolours 11, 12 en 66 samen met de Dwerwent Drawing pencils 7200 en 6700.En dit is het eindresultaat. 

groetjes en tot de volgende keer7 opmerkingen: