maandag 28 mei 2018

Een donkere nacht met sterrenhemel + Tutorial



Goedemorgen allemaal,

We kunnen terug kijken op een onwijs zomers weekend en ik hoop echt dat we, als het straks echt zomer is, we nog een beetje zomer over hebben:-)



Ik ben weer voor jullie aan de slag gegaan en heb een video tutorial voor jullie gemaakt. Ik heb een digi gebruikt van Molly Harrison Art en dit is een grey scale digi. In mijn video horen jullie hier meer informatie over.


Voor het meisje, de maan en het gras gebruikte ik de volgende kleuren:

Huid - E21, E00, E000, E0000 en R20
Haar - YR21, YR24, E35 en E44
Paddenstoel - R14, R24, R27, R29 en R39
Steel - E40, E41, E42, E43 en E44
Gras - YG03, YG17 en YG67
Zon - Y00, Y11, E41, Y23 en Y26

De kleuren van 'de nacht' heb ik duidelijk in het filmpje vermeld!

Nu zien jullie dat ik de kleuren van de jurk en de bloemen niet heb opgeschreven... Dit heeft een reden! Als ik de volgende keer weer aan de beurt ben om voor wat inspiratie te zorgen, dan ga ik jullie die verklappen. Ik ga dan de plooien van een mooie jurk daarmee voor jullie, in een video, inkleuren!


Ik hoop dat jullie weer hebben genoten en ook aan de slag gaan om de nacht in te kleuren!

Voor nu wens ik jullie allemaal een hele fijne dag toe en graag tot de volgende keer.




zaterdag 26 mei 2018

BLOOM

Ik heb deze keer een leuk albumpje gemaakt met mijn nieuwe stempellijn voor Studio Light.
Ik heb alle afbeeldingen ingekleurd met Copic Markers. Met behulp van foto's laat ik jullie zien hoe ik de afbeeldingen heb ingekleurd en welke kleuren ik hiervoor heb gebruikt. 

Ik heb er voor gekozen om een beperkt kleurenpalet te hanteren. 
Alle pagina's zijn ingekleurd met deze kleuren in verschillende combinaties. 

De gebruikte kleuren zijn:
BG:01, 05, 07
FBG2
V:0000, 01, 04,05,06,09, 12
RV: 000, 02, 04, 06, 09
YG: 03,17,67
E: 0000, 00, 50



Als eerste heb ik de achtergronden van dit mdf albumpje (studio light) bewerkt met acrylverf. Ik heb hiervoor een techniek gebruikt die acrylic liquid pooring heet. Die zal ik een andere keer hier eens laten zien. 


Ik begin met de lichtste kleur, de BG01 en FBG2. Daarna breng ik de BG05 en BG07 aan en blend dan alle lagen samen met de BG01. 
Voor de volgende bloemblaadjes gebruik ik de V04.



Breng na de V04, de V05 en de V06 aan. En blend de lagen weer samen met de V04.


Voor de buitenste bloemblaadjes gebruik ik weer de BG kleuren die ik al eerder heb gebruikt. 
De blaadjes van de stengel maak ik groen. Ik begin met YG03. Vervolgens breng ik YG17 en YG67 aan. Blend alle laagjes weer samen met de YG03.
Dit is wel mijn favoriete combinatie om groene blaadjes te kleuren. 


De volgende bloem wordt roze. Ik begin weer met de lichtste kleur, RV02. Daarna breng ik achtereen volgens de RV04 en  RV06 aan. Ik blend alle lagen weer samen met de RV02. 


Voor variatie in het roze, maak ik het binnenste gedeelte van de bloemblaadjes donker roze door te beginnen met de RV04. Daarna voeg ik RV06 en RV09 toe en blend de lagen samen met de RV04.

Uiteindelijk blend ik de lagen verder met de RV000, maar het effect werd te licht waardoor ik weer laagjes 02 en 04 heb toegevoegd. Dat is het fijne aan Copics, je kunt behoorlijk wat laagjes op elkaar aanbrengen. 


Hier nog een keer de blaadjes. Ik begin met de YG03. Dan voeg ik de YG17 en de YG67 toe. Tussen door maak ik me niet druk om te blenden, dat doe ik pas in de laatste stap. Dan blend ik alle lagen samen met de lichtste kleur, de YG03. 


De paddenstoel maak ik paars. ik gebruik hiervoor de V serie. Ik begin met de V04. Voeg daarna V05 en V06 toe en blend weer samen met de V04. 


Voor de stelen van de paddenstoel gebruik ik uit dezelfde kleurgroep de lichtste kleuren, nl V0000 en V01/ 


Het laatste bloempje wordt weer blauw met paars. 
Ik gebruik hiervoor de BG 01, FBG2, BG05 en BG07 voor, samen met de V04, V05 enn V06. 


Daarna knip ik de afbeeldingen uit en plak ze in mijn albumpje. Omdat ik de achtergrond zelf erg mooi vind, heb ik niet veel extra's toegevoegd zodat deze ook zichtbaar bleef. 
De achterkanten van iedere pagina uit het mdf albumpje heb ik zwart gemaakt en vervolgens "bedoodled". 

Hieronder zie je de eindresultaten per kant:










In het onderstaande filmpje zie je het eindresultaat. 



een creatieve groet 
en tot de volgende keer



dinsdag 22 mei 2018

Why fit in when you were born to stand out?


Lieve volgers, 

PanPastel en ik zijn toch een onafscheidelijk paar geworden om het zo maar even te zeggen. 
Het is toch heerlijk om met dit kwaliteitsproduct te mogen werken. 
Ik ga je aan de hand van lekker veel foto's met uitleg laten zien hoe ik onderstaande pagina in mijn Art Journal gemaakt heb. 



Het Art Journal dat ik gebruikte komt uit de collectie van Studio Light, Art by Marlene. 
Ik heb een pagina collage papier gebruikt uit het blok op de foto. 
Uit dit collagepapier heb ik de bladeren gescheurd en deze opgeplakt met een Matte Medium.
Zowel aan de onderkant als de bovenkant van de bladeren heb ik dit medium aangebracht. 


Zorg dat alles goed droog is voor je met de PanPastel begint. Je kunt nu met een oval spons de kleuren PanPastel naar keuze op je pagina aan gaan brengen. Dit geeft een extra leuk effect door het Matte Medium dat je aangebracht hebt. Daardoor pakt de PanPastel op bepaalde plaatsen wat minder. Daardoor krijg je bijvoorbeeld met de kleur blauw die ik gebruikte toch een paar tintjes in deze kleur. 
Ik heb gekozen voor de volgende kleurtjes:
580.5 Turquoise
620.5 Phtahalo Green
680.5 Bright Yellow Green


VersaMark is toch ideaal als je met PanPastel werkt. Doe wat VersaMark op je stempel en druk deze op een paar plaatsen af op je pagina. 
Wrijf met de PanPastel die je aan je spons hebt zitten over de VersaMark. Doe dit voorzichtig zodat je niet je Versamark uitsmeert en hierdoor lelijke vlekken op je pagina krijgt. 


Herhaal bovenstaande stap met een tweede achtergrond stempel. 
Hiervoor gebruikte ik een wat donkerder tintje blauw 560.5 Phathalo Blue.


Het resultaat tot nu toe. 


Fixeer nu even je pagina met een goed fixatief zoals Ghiant Academy Fixatief.

Meestal werk ik eerst met stencils en dan met stempels maar ik heb het eens een keer andersom gedaan.
Door een stencil heb ik heel voorzichtig wat zwarte Distress Ink aangebracht op meerdere plaatsen op de pagina.


Stencil 2 met een heel licht zacht geel kleurtje inkt ook over het stencil heen aangebracht. 


Opnieuw even het resultaat tot en met deze stap.
Ik heb over de Bright Yellow Green een beetje gele PanPastel, 220.5 aangebracht omdat ik dat net wat meer vond spreken. 
Dat is ook een van de leuke dingen aan PanPastel, dat je er na het fixeren weer een kleurlaagje overheen aan kunt brengen zonder dat het effect van de onderlaag verloren gaat. 


Nu is het tijd om de mooie bloemen te gaan kleuren. Dat heb ik dit keer gedaan met de Copic markers. Zie de kleuren op de foto. Ik zie dat de bovenste dop rechts in de blauwtinten niet zo goed leesbaar is. Excuses hiervoor, dit is de B00.


Om de kleurovergangen hier en daar wat mooier te maken heb ik de punt op punt techniek gebruikt. Hiermee bedoel ik dat ik wat van de donkere marker opgenomen heb op de punt van de lichter gekleurde marker. 


Ik wilde toch nog wat zwarte spetters op mijn pagina en wat witte randjes rondom de bladeren. Dit gaat erg goed met de Molotow acrylmarkers.


Ook nog wat om de kleine rondjes met een zachtgele Molotow marker. 


Tijd voor een leuke tekst, de bloemen erop plakken en toch nog maar wat witte spetters erop met de Molotow marker. Dit heb ik gedaan nadat de bloemen erop geplakt zijn.

Nog een paar close-ups om de post af te sluiten. 





Hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om je PanPastel uit de kast te pakken en er mee te gaan werken in je Journal. Je zult versteld staan van het resultaat!
Heel veel kijk en doe plezier!





zaterdag 19 mei 2018

The Animal Kingdom by Claudia - Een serie art journal pagina's met 1 thema


Goedemorgen allemaal!

Een keertje iets totaal anders als wat jullie van mij gewend zijn. En dit project kwam echt uit mijn kleine teen, aangezien ik een tijdje Toos Inspiratieloos ben geweest, hahaha.
Ik wilde jullie graag mijn denk - en werkproces laten zien als ik een serie art journal pagina's maak met 1 thema. Ik heb hiervoor mijn 'large flip journal' van Dylusions gebruikt. Dit is een art journal op A4 formaat, maar dan liggend. Het fijne hiervan vind ik, dat je op 1 spread (2 pagina's) veel kwijt kunt, en je dus echt een soort 'verhaal' kunt vertellen. Daarnaast leent het journal zich ook perfect om meerdere pagina's als 1 project te maken, wat ik nu ga doen. 

Ik ben begonnen met een potlood en het ' journal block van Dylusions ' ik heb dus stukjes van de pagina's afgeknipt waardoor je onderstaand effect krijgt. Miranda van den Bosch gaf mij deze inspiratie.
In totaal heb ik 7 spreads om te vullen, precies het aantal kleuren van de regenboog :-)


Daarna ga ik nadenken met welk medium ik ga werken, dit medium gebruik ik op alle spreads die ik ga maken (dit zijn er totaal 7). Dit keer ga ik werken met de Dylusions Paints en de GelliArts verf, hier kun je leuke achtergrondjes mee maken.

Ik kies ervoor om iedere spread in een bepaalde kleurenfamilie te gaan bewerken. En dit doe ik bij iedere spread op dezelfde manier, want zo krijg je een 'eenheid':

- kies 2 of 3 kleuren verf uit dezelfde kleurfamilie
- verdeel de verf over de pagina en blend het goed met een blending tool, werk daarna met maximaal 3 stencils en maak wat patroontjes op de achtergrond
-Ik heb stencils gebruikt van Dylusions en Studio Light


- maak rondom de spread een border met een leuk stencil en zwarte verf (ik gebruik hiervoor de GelliArts acrylverf, deze is vrij dun en je hebt er niet veel van nodig)
- op de zwarte border zet ik puntjes met de Molotow Liquid Chrome Marker, voor een speels effect

Dit ziet er dan zo uit:


Ik heb 7 spreads te vullen, dus kies ik voor de volgende kleurencombinaties voor de achtergrond, gebaseerd op de kleuren van de regenboog (behalve zwart dan)

Geel, Roze, Oranje-Rood, Paars, Blauw, Turquoise en Groen.

Uiteindelijk zien de pagina's er zo uit, ik heb collages gemaakt met de gebruikte kleuren.


Gaandeweg werd voor mij het thema duidelijk. Ik begon sowieso de eerste spread (geel) met bijen. De tweede spread werden kikkers. Toen werd het me wel duidelijk dat alle spreads dieren moesten krijgen. Even nadenken, en toen dacht ik, de soorten van het dierenrijk!

Even een lesje biologie tussendoor, het dierenrijk (Animalia) bestaat uit eencelligen en meercelligen. Wij vallen samen met een hoop andere soorten onder de meercelligen. Deze zijn op hun beurt weer opgedeeld in de gewervelden en ongewervelden. (Voor de niet biologen onder ons, dieren met en zonder ruggengraat. Alhoewel ik ook genoeg mensen ken zonder ruggengraat, of waarvan ik mijn twijfels heb of ze wel meercellig zijn, hahaha). Aangezien ik 7 spreads heb, was het wel heel toevallig dat ik ook 7 diersoorten heb.

Gewervelde dieren: (Engels: Vertebrates)

1. Amfibieën (Amphibians)
2. Reptielen (Reptiles)
3. Vogels (Birds)
4. Vissen (Fishes)
5. Zoogdieren (Mammals)

Ongewervelde dieren: (Engels: Invertebrates)

6. Insecten (Arthropods)
7. Weekdieren (Molluscs)

Ik ben enorme fan van de digistamps van Vera Lane Studio. Ik heb er dan ook wel heel veel. Het fijne van digistamps is dat ze geen plek innemen in je kast, en dat je geen goede stempelaar hoeft te zijn (dat ben ik namelijk ook niet). Ook kun je ze makkelijk verkleinen, vergroten en spiegelen.
En het leuke is, dat ik alle 7 de diersoorten kon vertegenwoordigen. :-)

Ik druk de digitale afbeeldingen af op een laserprinter en ik gebruik hiervoor het ' Perfect Colouring Paper '. Dit is speciaal papier voor Copics. Veel mensen maken vaak de fout (ook ik, in het begin) om met Copics op normaal papier te kleuren. Dit moet je dus niet doen, want hiermee zuig je je hele Copic leeg en het is ook niet goed voor je punten.

Ik kleur de afbeeldingen allemaal in met Copic Markers. Ik kijk hierbij goed naar de achtergrond, en als ik in een afbeelding een bepaalde serie geeltinten gebruik (bijvoorbeeld Y21, 23, 26 en 28) dan zorg ik ervoor dat op die bepaalde spread geen andere geeltinten meer worden gebruikt. Zo houdt je eenheid in je spread. Daarnaast zorg ik altijd voor een (bijna) complementaire accentkleur. Op de gele pagina is dat bijvoorbeeld het blauw in de bloemetjes, op de roze pagina het groen van de kikkers. Hieronder zien jullie een voorbeeld van het gebruik van ' bijna complementaire ' kleuren, rood en turquoise. Echt een prachtige combi vind ik zelf.


En bij deze slak heb ik de complementaire kleuren blauw en oranje / geel gebruikt.


Als ik de plaatjes heb uitgeknipt dan ga ik altijd met de beitelpunt van de zwarte Copic marker langs de zijkanten (kniplijntjes). Zo verberg je eventuele witte knipfoutjes, en haal je het zwarte weer terug zodat je afbeelding eruit springt op je pagina. 


Ik heb natuurlijk in dit project ook iets autobiografisch verwerkt. Mijn 4 katten (waarvan er 2 bij ' de Regenboogbrug '  zijn) hebben ook een plekje gekregen. Zij vallen onder de zoogdieren. :-) 
Malu moest even kijken of het goed ingekleurd is. :-)


Ik heb de Copic Beauty Case besteld, deze tas is echt superhandig om al je Copics in te bewaren. Het lijkt dan ook alsof ik heel georganiseerd ben, haha.


Ik vind het ook altijd erg leuk om quotes toe te voegen op een pagina. Deze keer heb ik gekozen voor quotes die passen bij het dier. Ik google gewoon op ' quotes about bees ' en dan kies ik de leukste uit.
Ik typ deze quotes in een bepaald lettertype, en ik gebruik dan op alle spreads hetzelfde lettertype, weer om de eenheid van de serie pagina's te versterken.



Dus even samengevat, wat zijn goede tips om een serie pagina's te maken en hierin een ' eenheid ' te krijgen?

- Werk op iedere pagina met hetzelfde medium voor de achtergrond
-Bouw iedere pagina op dezelfde manier op (verf blenden, stencil, zwarte border met stipjes)
-Werk met stempels of digitale stempels van dezelfde designer. Je kunt dus ook 7 spreads maken met alleen Dylusions stempels, of stempels van Miranda van den Bosch, of je gebruikt die-cuts, bijvoorbeeld de nieuwe die cuts van ' Art by Marlene ' zijn ook supertof!
-Als het kan, zoek stempels die in 1 bepaald thema vallen. Dus dieren, sprookjes, bloemen, etc.
-Als je net als ik tekst gebruikt, gebruik dan overal hetzelfde lettertype.

Daarnaast moet je ook zorgen voor goede assistenten:


Hierbij een kleine collage van het proces:


Wat ik zelf handig vind bij zulke grote projecten is om een to do lijstje bij te houden. Zo weet ik precies wat ik nog moet doen.


Van het eindresultaat heb ik een filmpje gemaakt, in het filmpje vertel ik je meer over het autobiografische karakter van deze serie pagina's. Herkennen jullie alle 7 de soorten uit het dierenrijk?



Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren. Zelf ben ik in ieder geval weer helemaal verliefd geworden op mijn Copics. Je kunt er zulke mooie resultaten mee behalen. En ik vind het fijn om mezelf te beperken tot 1 kleurmiddel, en dat zijn de Copics voor mij.

Tot de volgende keer!

groetjes Claudia