maandag 10 december 2018

warmest winter wishes, alcohol inkt met lift techniek op verschillende ondergronden

Hallo allemaal, 

Vandaag laat ik in een tutorial zien wat de effecten zijn als er met de various alcoholinkt op verschillende achtergronden de lift ink techniek wordt toepast. De lift ink techniek betekent dat de aangebrachte inkt weer wordt weggenomen met een speciale inktpad. Dit kan alleen toegepast worden op niet poreuze ondergronden. Dit is bv op yupo papier (een soort plastic papier), een soort folie papier en bv op een transparante sheet. Als deze techniek wordt toepast op poreus papier dan trekt de inkt in het papier en kan de inkt niet meer weggenomen worden.

Ik begin te werken op yupo papier en met de volgende various inkt kleuren: E84, B97, B37


Breng wat druppels  van de B 97 aan op de het yupo papier. De inkt begint meteen uit te lopen.

 Breng wat druppels van de B37 aan

Omdat de inkt erg snel droogt door de alcohol activeer ik alles weer door middel van de activator. Dit is een soort alcohol. Door de yupo komt alles weer los van het papier en loopt het weer uit

Nadat alles weer is opgedroogd ziet het er uit zoals op onderstaande foto 

 Ik heb op het laatst nog wat E 84 toegevoegd. Ook nu laat het geheel weer los van de yupo en vermengd het met elkaar

 Omdat ik wat had geoefend, vond ik met deze stempel dat het geheel een beetje egaal moest zijn. (normaal zou ik niets meer hebben gedaan aan bovenstaande achtergrond). Ik heb de activator weer gepakt, wat gesprayed en met een kwast het geheel bewerkt.Dezelfde techniek heb ik toegepast op foil tape sheets en op een transparant sheet (het mooiste is als je een wat dikkere sheet geruikt)

Waar ook leuke effecten mee te verkrijgen zijn, is om te doen is om op een blender wat various int druppels aan te brengen (evt met een andere kleur) en te tamponeren

Dit is het eindresultaat op het foil papier en nogmaals, normaal zou ik veel meer kleur verschillen willen zien, maar bij de creatie die ik nu maak niet.

Dit is het resultaat van de sheet. Wat moeilijk te zien is op de foto's, is dat wel de bruine kleur er doorheen geschemerd komt


De volgende stap is als het ware de inkt 'liften'.  Breng de alcohol lift inkt aan op de stempel en maak een afdruk op één van de achtergronden. Dit is de achtergrond op yupo papier.

Als je goed kijkt kan er al een beetje wat witte accenten te zien zijn meteen nadat je hebt gestempeld. 

Haal vervolgens het yupo papier snel uit de stempelhulp en maak een 'ghost' print op papier.  Er zit nl nu alcoholinkt op de stempel omdat die inkt die weg gehaald is van de ondergrond op yupo papier nu op de stempel is achtergebleven. Het papier wat ik heb gebruikt is claire fontaine aquarelpapier (mijn favoriete aquarelpapier). Dit moet redelijk snel gebeuren omdat anders de inkt op de stempel opgedroogd is. 


Dit is het resultaat. Gaaf he?

Pak nu een keukenrol en dep als eerste de inkt weg. Als er  meteen wordt gewreven dan wordt  de inkt naar andere gedeeltes van de ondergrond gewreven en wordt alles wit. Nadat er is gedept, kan  met ronddraaiende bewegingen de inkt worden weggehaald.

Dit is het eindresultaat

Met dezelfde techniek zijn er ook wat sterretjes aangebracht. Alle stappen worden herhaald bij de andere ondergronden en het resultaat is te zien in de creaties boven in de post en zo is dus te zien hoe verschillend de creaties eruit zien op verschillende ondergronden maar met precies dezelfde techniek.

De 'ghost' print is verder bewerkt met pan pastel. Er is wat schaduw rondom de kerstballen aangebracht en wat blauwe accenten langs de randen

Dit is het eindresultaat van de 'ghost' print

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren. Dit is een techniek die zo leuk is om te doen en waarbij je zoveel mogelijkheden hebt. Geen opmerkingen:

Een reactie posten