zondag 16 mei 2021

Zonsondergang in Pastel

Hallo Allemaal!

In mijn blog laat ik dit keer zien hoe ik deze zonderondergang heb opgebouwd met PanPastel en Derwent Pastelpotloden. Dit werk is oprecht wel een van de moeilijkste die ik tot nu toe gemaakt heb. Er zitten zoveel details in, dat ik er maanden mee bezig geweest ben om deze af te krijgen. Heb hem dan ook zeer regelmatig aan de kant gelegd omdat ik er geen zin meer in had, of omdat andere projecten even voorrang kregen. Super trots ben ik dan ook dat ik hem uiteindelijk heb afgemaakt. Hij heeft een mooi plekje hier in huis gekregen.

Ik heb het eindresultaat al wel eens laten zien op de Colourstock Facebook Groep. Ik besloot er toch een Blog over te schrijven. In dit bericht probeer ik jullie een kijkje te geven in het proces van dit werk. Een stap voor stap bericht zal het echter niet zijn omdat er veel te veel details in zitten. Ik hoop desalniettemin dat het jullie wat inzicht geeft in hoe een werk als dit opgebouwd kan worden.Ik ben begonnen met het opzetten van een schets. Ik heb hiervoor een foto van Pixabay getraceerd met PanPastel. De ondergrond is Pastelmat papier Antraciet in het formaat 30x40. Een groot werk dus.


Als eerst ben ik begonnen met het kleuren van de lucht. Ik gebruik hiervoor de rechthoekige Soffttools. Ik gebruik deze het vaakst omdat je hier ook goed strakke lijnen mee kunt wegzetten. In de lucht zitten veel kleuren waaronder Orange, Ultramarine Extra Dark, Red Iron Oxide, Yellow Ochre en Turquoise Extra Dark


Ik ben niet heel gestructureerd te werk gegaan. In bovenstaande foto heb ik wat donkere gebieden aangegeven met Red Iron Oxide extra dark, terwijl ik eerder gewoon eerst de hele linkerkant aan het doen was. Met zoveel te doen en te zien is het soms voor mij gewoon lastig kiezen waar te beginnen. Soms moet je dus gewoon maar beginnen en zien hoe het loopt.
Ik heb hier ook de horizon alvast wat kleur gegeven met Orange, Orange Shade en Hasa YellowIk ben vooral begonnen om belangrijke details in de lucht aan te geven, dus de kleine wolkjes, de highlights etc. Daarna ben ik deze gaan verbinden met elkaar door de kleuren in elkaar te blenden, meer details erin te brengen en de achtergrond te kleuren.


De kleinere highlights, schaduwen etc bracht ik aan met Derwent Pastelpotloden. Veelal gewoon met wit en zwart, maar ook met Burnt Carmine, Indigo en Licht geel.Daarna ben ik begonnen aan het strand. Hier heb ik nagenoeg dezelfde kleuren gebruikt aangevuld met wat Raw Umber. Door de kleuren te mengen krijg je toch andere kleurnuances. Het mooie van Pastel op Pastelmat is dat je gewoon meer lagen kunt aanbrengen op het moment dat het resultaat niet is wat je had gehoopt. Je kunt gebieden redelijk eenvoudig donkerder en lichter maken.
Kleuren mengen doe ik dan ook gewoon op het papier. Door dunne lagen over elkaar aan te brengen en kleuren goed in elkaar over te laten lopen mengt de pastel zich vanzelf.


Ook de zee begon ik met Pan Pastel. Dit was wel wat lastiger omdat je door het vegen heel snel details kwijt raakt.


Met Pastelpotloden ben ik de rest van de invulling gaan doen. Ik heb daarbij heel goed gekeken naar de referentiefoto om de kleuren en vormen zo goed mogelijk na te maken.


De schuimkraagjes in het water en de opspattende gedeelten waren best lastig omdat ze ondanks het grote formaat van het werk, toch nog best klein waren. Met wit pastelpotlood en een doezlaar heb ik deze in verschillende lagen aangebracht. Ik doezelde (vervaagde) daarbij steeds de randen om de overgangen mooi te laten overlopen.


Uiteindelijk na veel bloed, zweet en nog net geen tranen is het werk dan af. Direct ingelijst om het te beschermen. Hij pronkt hier nu in de woonkamer. Dit was een hele klus maar echt wel een uitdaging om een keer te doen. Uiteraard had hij ook eenvoudiger gekund door niet alle kleine details weer te geven, maar dat maakte het voor mij juist een uitdaging.

Bedankt voor het lezen!

Ilse4 opmerkingen:

 1. Wow, ich bin total begeistert, ganz wundervoll.

  LG Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, het was heel veel werk en je ziet de aandacht die je er aan gegeven hebt, maar wat een schitterend resultaat. Hier mag je echt trots op zijn.
  Groetjes, Aartje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig indrukwekkend werk, schitterend kleur en lichtspel. ik kan er wel uren naar kijken en bewonderen. Je mag er zeker heel trots op zijn. Groetjes Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je het mooi gemaakt Ilse. Ik kijk en luister graag naar het ontstaan van je werken, groot en minder groot. Inspirerend en vol van tips en aanwijzingen. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen