vrijdag 13 oktober 2017

Art is Life!


Goedemorgen creatieve volgers!

Vandaag laat ik jullie zien hoe je van een houten tag een gave (deur)hanger kunt maken. Je kunt deze aan de deur hangen, maar ook gewoon aan de muur aan een schroefje. Erg leuk in je hobbyruimte bijvoorbeeld, maar je kunt er ook je eigen draai aan geven en iets maken voor in een kinderkamer of in de keuken. 

Ik ben begonnen met een grote houten tag, te zien op foto 1. Deze behandel ik eerst met gesso. Ik rol een mooie turquoise kleur uit over de GelliPlate (foto 4) en maak een afdruk, zonder verder patroontjes. Nu heb ik een goede basis voor de rest. (foto 5). 


Nu ga ik verder met een lichtblauwe kleur verf. Ik rol deze uit over de Plate en gebruik een foamstamp (foto 3). Ik maak met deze stempel afdrukjes in de verf, en daarna op de Plate. Op foto 5 zien jullie het -wellicht wat subtiele- resultaat. Ik vind het niet erg als het resultaat niet heel duidelijk is, het zijn mooie laagjes over elkaar heen. Daarnaast geniet ik eigenlijk net zoveel van het proces van het 'creëren' als van het eindresultaat :-) 


Ik gebruik nu een meer diep blauwe kleur, dit noemen ze vaak Lapisblauw. Voor een achtergrond is het soms ook mooi om met verschillende tinten van 1 kleur te werken. Ik rol deze uit (foto 2) en plaats hierover een tof mask met tandwielen (foto 3). Daarna maak ik de afdruk direct op de tag. Hij is niet helemaal doorgekomen, maar dat is niet erg. 


Om toch wat te variëren met kleur kies ik nu voor goud. Ik rol deze uit over de Plate en gebruik weer de foamstamp. Maar deze keer stempel ik direct met de foamstamp op de Plate, waardoor je een subtiele afdruk krijgt (foto 3). 


Ja en nu gaan we deze achtergrond toch echt verbergen. Ik gebruik een mooie donkerbruine tint, rol deze uit en maak patroontjes met een kammetje (foto 2). En hoe gaaf is dan de afdruk!!! Ik kan daar zo blij van worden. 


Toch vond ik hem nog iets te donker, dus ik gebruik nu witte verf, rol deze uit over de Plate en met de verf die aan mijn roller zit (foto 2) ga ik heel losjes over de tag. Het effect (foto 3) is echt gaaf. Ik maak natuurlijk ook nog een ghostprint. (Die zien jullie later in deze post nog!).


De achtergrond is nu bijna klaar. Ik laat jullie nog wel even zien welke ghostprints ik heb overgehouden:Gaaf he! Ik besluit om over de houten tag nog een grafische rand te maken met gouden acrylverf.  Ik plaats een stencil over de tag en ga er met een kwast doorheen. 


Zo, nu kan ik beginnen met de voorgrond. Ik besluit om een gezicht te maken met in de basis geel en oranje tinten. Deze tinten zijn heerlijk contrasterend met blauw. (Kijk maar eens naar de kleurencirkel). Blauw en geel of oranje (of paars en geel) zijn complementaire kleuren, ze staan recht tegenover elkaar in de kleurencirkel, en als je ze samen gebruikt versterken ze elkaar. 

Ik begin met metallic geel en verf met mijn vingers de contouren van een gezicht. Het hoeft niet heel precies want de details ga ik later met een potlood aanbrengen. Op foto 3 zien jullie dat ik met oranje verf voorzichtig de gezichtskenmerken aanbreng. Ik ga verder met fuchsia, het wordt nu echt al een gezicht. En wat ik dan heb gedaan, ik heb, toen de verf nog niet droog was, met een oude pas de verf wat uitgewreven naar buiten toe. Geeft best een geinig effect :-)


Ik breng hierna nog met goud en bronskleurige verf wat accenten aan in het gezicht. Ik gebruik voorzichtig wat witte verf voor de highlights (neus, jukbeen en boven de wenkbrauw). Daarna teken ik met een zwart potlood de details van de ogen, neus, mond en wenkbrauwen, niet te precies. Ook breng ik op de onderlip wat witte verf aan als highlight. Zo krijgt het portret meer diepte. Als laatste stap breng ik nog wat paarse verf aan als haar. En ik gebruik de foamstamp om met zwarte acrylverf nog wat leuke patronen te zetten. Niet bang zijn om dit over een portret heen te stempelen! Dat geeft juist een tof effect.

En, als finishing touch de quote 'art is life' gestempeld op vloeipapier en deze met gel medium vastgeplakt. Dit is het resultaat:Hoe tof is ze geworden? Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om ook eens een portret te maken met je vingers. De resultaten zien we graag in de Gelli Arts Colourstock groep op Facebook!

groetjes Claudia

5 opmerkingen:

  1. Wat een uitgebreide beschrijving en mooi resultast. Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie tag. En vooral de duidelijke uitleg. Ik had van de voorgrond nog wel wat meer tussenstappen willen zien. Want dat is nog wel een kunst. In ieder geval bedankt, ik durf het nu ook wel aan. 😊

    BeantwoordenVerwijderen