dinsdag 13 november 2018

DIY: Coloured Modeling Paste


 



Hoi allemaal, vandaag mag ik, Heidi, jullie weer een mixed media geïnspireerd project laten zien en vandaag heb ik gekozen voor het zelf maken (DIY: do it yourself) van gekleurde structuurpasta/modeling paste. Het is niet moeilijk om te doen en je kunt er ontzettend leuke dingen mee maken! Laten we beginnen!


Stap 1:

Om te beginnen heb je nodig: Clear Modeling Paste (transparante structuurpasta) en acrylverf. Ik heb twee kleuren GelliArts Acrylic Paint gebruikt, namelijk de kleuren “Chili Pepper“ en “Deep Jungle“.

Omdat je nadat je de gekleurde structuurpasta hebt gemaakt daar ook iets mee wilt gaan doen heb ik vervolgens eerst die stap voorbereid: omdat ik later met dit paneel een kaart wil gaan maken heb ik eerst de kleinste vierkante mat van mijn kaart gestanst van wit aquarelpapier (maar kan ook ander papier zijn, niet te dun). Hier over heen heb ik het stencil vastgemaakt met stencil tape (mijn stencil is van The Crafter’s Workshop, “Holly Background“ (TCW718s), maar je kunt elk stencil gebruiken wat je leuk vind, deze heeft een kerstthema, wat paste bij mijn kaart).

Nu haal ik wat van de transparante structuurpasta uit de pot en maak twee hoopjes, je hebt niet superveel nodig. Bij het ene hoopje doe ik wat van de rode acrylverf en bij het andere hoopje doe ik van de groene acrylverf. Vervolgens meng ik elke kleur met een afzonderlijk palette mes, om vermenging van de kleuren te voorkomen.




Stap 2:

Nadat de kleuren goed zijn vermengd met de transparante structuurpasta breng ik ze, ieder afzonderlijk, aan over het stencil, met het palette mes. Dan ziet het er zo uit. Nu kun je het stencil voorzichtig verwijderen en direct afwassen.


Stap 3: 

Nu is het wachten tot dat de pasta droog is (tijdens het drogen wordt de kleur iets donkerder), omdat je de structuurpasta met verf hebt gemengd kan dit even duren. Ik ben in de tussentijd met een ander deel van de kaart verder gegaan (zie Stap 5).


Stap 4:  

Nu kun je kiezen: je laat het paneel zo zoals het nu is of je brengt nog een extra laagje aan. Omdat ik uiteindelijk een kerstkaart ga maken heb ik gekozen voor wat extra bling bling. Nadat de pasta helemaal droog is heb ik het stencil weer teruggeplaatst en met een palette mes een dun laagje Nuvo Glimmer Paste in de kleur “Moonstone“ aangebracht en dit weer opnieuw laten drogen (ook deze keer stencil direct afwassen, de glitter paste blijft makkelijk aan het stencil plakken).


Stap 5:

Boven op de mooie achtergrond ga ik een ander kerstelement aanbrengen: ik heb er voor gekozen om een stempel uit de Snoesjes serie (HM9466) van Marianne Design in te kleuren met Derwent Coloursoft kleurpotloden. Met een stempelhulp (MISTI) heb ik de stempelafdruk gemaakt op Strathmore “Toned Tan“ papier met Versafine “Onyx Black“ inkt.

Daarna heb ik de afbeelding ingekleurd met de volgende kleuren Derwent Coloursoft (waarbij ik telkens eerst met de witte kleur de highlights (daar waar het licht van nature op valt) heb aangebracht):
Haar: White, Ochre, Brown Earth, Dark Brown;
Huid: White, Peach, Ochre (als je een meer huidkleurig potlood hebt dan kun je die natuurlijk ook gebruiken);
Overige kleuren: Acid Yellow, Deep Cadmium, Orange, Cloud Blue, Green en Rose.
Omdat deze stempelafdruk hele kleine vlakken heeft om in te kleuren heb ik, waar mogelijk, gebruik gemaakt van het Derwent “Blender“ potlood om kleuren mooi in elkaar over te laten lopen (zoals in de jurk).  
Tijdens het inkleuren ben ik wat van de zwarte stempellijntjes kwijtgeraakt en die ik heb, na het kleuren, bijgetekend met een zwarte Copic MultiLiner (0.1).


Stap 6:
 
Voor mijn tekst op de kaart heb ik gekozen voor een Wycinanka chipboard die ik op kleur heb gebracht met een Copic Marker (G16). Op het gekleurde chipboard heb ik een laagje met de  “Emboss It Dabber“ van Ranger aangebracht en vervolgens geheat embossed met clear/transparant embossing poeder (het wordt geen egale laag maar geeft wel een leuk effect). Ik heb ook nog een stukje wit papier achter het chipboard geplakt zodat de letters beter leesbaar zouden zijn (vastgeplakt met Ranger “Medium Matte“).


Stap 7:

Nu mijn achtergrondpaneel droog is en ik verder ook alle elementen klaar heb ben ik zo ver dat ik de kaart in elkaar kan zetten. Ik heb de ingekleurde afbeelding op maat gestanst en voor dit paneel van donkerrood papier een mat gemaakt. Van hetzelfde donkerrode papier heb ik ook een mat gemaakt voor het eerder gemaakte vierkante paneel met de gekleurde structuurpasta.
Ik bevestig de twee rechthoekige en de twee vierkante panelen op elkaar met vloeibare lijm. Vervolgens bevestig ik de gecombineerde vierkante panelen op een witte linnen karton basiskaart met één millimeter foam tape. Hierop bevestig ik de ingekleurde afbeelding met de mat met vloeibare lijm en als laatste het chipboard met een beetje lijm en één millimeter dik foam tape!

Detail foto’s: 




En dat was het alweer voor vandaag! Ik wens jullie een creatieve dag toe!

1 opmerking: