zaterdag 16 januari 2021

Giraffe met Daniel Smith

 We zijn alweer twee weken op weg in 2021. Ik laat jullie vandaag zien hoe ik deze giraffe schilderde met Daniel Smith Aquarelverf. Ik gebruikte hier een foto die ik zelf gemaakt heb.


Gebruikte materialen:
- Daniel Smith Aquarelverf in de kleuren: Indigo, Carbazole Violet, Yavapai Genuine, Yellow Ochre
- Schut Terschelling Glad 30x40cm


Als ik mijn schets op papier heb gezet breng ik eerst met een sterk verdunde paarse kleur wat schaduw gebieden aan en met indigo maak ik de ogen en neusgaten alvast donker. 


Daarna maak ik de ogen verder met indigo. De ogen van de giraffe zijn vaak heel erg donker. In een aquarel is het wel belangrijk daar een klein beetje vanaf te wijken door er toch highlights en wat lichtere delen in te maken. Anders komen de ogen er zwart en doods over.Door met een vochtige penseel over de donkere gedeelten te gaan kun je weer wat kleur wegnemen. Op die manier kun je highlights aanbrengen in de ogen. Ik gebruik die techniek graag voor de ogen omdat ik vind dat dat mooi natuurlijk over komt. Rondom de ogen breng ik ook alvast wat structuur aan door in verschillende lagen met indigo wat "stippen" aan te brengenIn de oren breng ik eerst wat Yellow Ochre aan, daarna maak ik de schaduwen dieper met Carbazole Violet. Als dat droog is breng ik nog wat indigo aan om nog meer diepte in de schaduw aan te brengen.De neus begin ik met Yellow Ochre en in terwijl de verf nog nat is laat ik hier Yavapai Genuine in lopen door een deppende beweging met mijn penseel te maken.


Ook bij de hoorns bovenop het hoofd werk ik op dezelfde manier. Ik begin met een laagje Yellow Ochre. Met Yavapai Genuine breng ik donkerdere plekken aan en aan de bovenkant van de hoorns breng ik Carbazole Violet aan. Dit laat ik even drogen en wanneer dit droog is maak ik met Yellow Ochre en Yavapai Genuine wat haartjes met een fijn penseeltje.
Op dezelfde wijze maak ik eigenlijk het hele gezicht af. Ik breng eerst een dunne waterige laag yellow ochre aan over het gehele gezicht. Daarna maak ik dat op bepaalde plekken donkerder. Ik probeer goed te kijken in mijn referentie foto. In de schaduwen van het gezicht breng ik geen paars aan. In de vlekken echter wel.
In bovenstaande foto's kun je goed zien hoe ik de vlekken heb gemaakt. Ik heb eerst met Yellow Ochre de vlekken kleur gegeven. Dit heb ik laten drogen en daarna ben ik er nogmaals met Carbazole Violet overheen gegaan. Hier en daar een klein beetje extra bruin voor de extra dimensie.Dit was mijn blog dan voor deze keer. Ik hoop dat jullie hem met plezier gelezen hebben.
Tot volgende maand!

1 opmerking:

  1. Ilse, de giraffe is prachtig , heel mooi, ik heb de ganse uitleg bestudeerd en ik zal het ook eens proberen, ik zal weer weer wat kleurtjes van DS te kort hebben, denk ik, hahahaha. Bedankt voor je duidelijke uitleg! Gr Rita

    BeantwoordenVerwijderen