dinsdag 16 juni 2020

Rottweiler pup in Pastel

Hallo allemaal,

Vandaag laat ik jullie zien hoe ik met PanPastel en Derwent Pastel potloden deze Rottweiler pup maakte.
Ik gebruikte hiervoor een deel van een referentiefoto van Pixabay.

Gebruikte materialen
- Clairefontaine Pastelmat
- Soffttools
- Doezelaars

Panpastel in de volgende kleuren:
- Titanium White 100.5
- Black 800.5
- Paynes Grey Tint 840.7
Paynes Grey Extra Dark 840.1
- Phthalo Blue Extra Dark 520.1
Neutral grey 820.5
- Neutral Grey shade 820.3
Orange Tint 280.1
- Orange Shade 280.3
Orange Extra Dark 280.1
- Yellow Ochre 270.5
- Raw Umber Shade 780.3
Burnt Sienna 740.5

Derwent Pastelpotloden in deze kleuren:
- Titanium White
- Carbon Black
- French Grey Light
- Yellow Ochre
- Tan
- Burnt Orange
- Brown Earth
- Chocolate


Ik begin met mijn schets op Pastelmat. Ik heb hiervoor een foto getraceerd met PanPastel. Zelf schetsen is natuurlijk ook altijd een optie, ik vind het alleen altijd zoveel tijd kosten en ik beleef zelf meer plezier aan het kleurgeven dan aan het schetsen. Vandaar dat ik er vaak voor kies om te traceren.

Ik begin met de contouren van het oog. Ik maak deze met Derwent Pastelpotloden in de kleuren Carbon Black en Titanium White. 

Daarna geef ik de pupil kleur met Brown Earth en Carbon Black. Wederom beide met de potloden. Met een doezelaar zorg ik ervoor dat deze kleuren mooi blenden met elkaar. Met wit maak ik nog de highlights verder in orde en in principe is het oog dan klaar. Voor het andere oog herhaal ik dezelfde stappen.

Wie mijn blogs vaker leest weet dat ik altijd start met het maken van de ogen. Als dat mislukt, dan begin ik opnieuw, want als de ogen niet goed lukken is de hele uitstraling van de tekening niet goed.


Nu is het tijd voor de PanPastel. Met wit maak ik alvast de lichtste gedeeltes lichter. Er zitten veel donkere kleuren in dit hondje, waardoor het straks lastig is om achteraf nog iets goed op te lichten. Daarom is het belangrijk de hooglichten alvast aan te geven.


Daarna maak ik ook alvast de diepste schaduwen heel zwart en zorg ik ervoor dat de bruine plekjes ook alvast op zijn plaats zitten. De bruine plekjes maak ik door een combinatie van Orange Shade en extra Dark en een heel klein beetje Yellow Ochre.


Met de 2 tinten grijs (Paynes Grey Tint en Neutral Grey) maak ik een onderlaag voor het zwarte gedeelte. Paynes Grey is een wat blauwere soort grijs. Het hondje is natuurlijk niet helemaal zwart. Als je goed kijkt zul je zien dat er in zwarte dieren nog allerlei kleuren te ontdekken zijn zoals verschillende grijstinten en ook blauw en soms zelfs rood of geel tinten.


Met zwart en donkerblauw (Phthalo Blue extra dark) maak ik de grijze onderlaag donkerder en zorg ik dat de kleuren mooi in elkaar overvloeien. De schaduwen rond de snuit en poten maak ik met Raw Umber.
De linkerkant van het koppie vangt veel meer licht dan de rechterkant. Als je goed kijkt zie je dan ook dat ik de linkerkant een stuk lichter heb gelaten met bijna alleen maar grijstinten en zelfs wit. De rechterkant bevat meer donkere kleuren, voornamelijk donkerblauw en Paynes Grey Extra Dark


Voor de snuit gebruik ik een onderlaag van Yellow Ochre 


Vervolgens geef ik daar met Raw Umber en een beetje Burnt Sienna en Orange extra Dark meer diepte aan. Ik vind de verschillende bruin tinten zo mooi met elkaar blenden.


Nu is het tijd om de details aan te gaan brengen in het gezicht en op de pootjes. Ik gebruik hiervoor pastelpotloden. Met French Grey Light maak ik kleine streepjes als haren. Ik let goed op de richting waarin de haren groeien door goed naar mijn referentiefoto te kijken.
De haartjes rondom de ogen maak ik met Titanium White. Gebruik hiervoor een goed scherp potlood. 

Het neusje maak ik met Chocolate, Carbon Black, French Grey en Titanium white. Let op dat de bovenkant van het neusje behoorlijk aan de lichte kant is, ondanks dat ons hoofd weet dat de neus zwart is.


Met wit en zwart potlood geef ik vervolgens wat meer diepte aan de haartjes. Het gaat op deze manier meer leven dan toen er alleen maar grijze streepjes stonden.


Nu leg ik mijn potloden heel even aan de kant. Want ik moet het hekje nog maken waarop het hondje steunt. Ik had dat al wel eerder kunnen doen, maar ik vind het nooit zo prettig met Pastel als de onderkant van mijn werk al gekleurd is. Pastel vlekt makkelijk uit en ik smeer er dan weer veel te makkelijk met mijn handen overheen.
Een handschoentje aantrekken of een vel keukenpapier eroverheen leggen helpt. Maar ik hou er tijdens het werken liever rekening mee, voor mij werkt dat fijn.

Het hekje maak ik met een basislaag van Orange Tint en Titanium white. Voor de schaduwen meng ik daar wat Raw Umber overheen. Met een doezelaar laat ik de kleuren goed in elkaar overlopen. Ik maak met een Chocolate pastelpotlood nog wat kleine details in het hekje, maar niet teveel.

Als het hekje gemaakt is maak ik de rest van de haartjes aan de onderkant van het koppie en op de poten af met pastelpotloden. De poten hebben meer bruin en geel tinten in zich. Ik gebruik hiervoor Yellow Ochre, Tan en Burnt Orange.


Dit is het eindresultaat geworden. Ik vind hem reuze schattig (ondanks het feit dat ik geen hondenmens ben)

Bedankt voor het lezen, ik hoop dat mijn bijdrage waardevol was voor jullie.
Tot de volgende keer!


6 opmerkingen: