woensdag 13 september 2017

Silhouettes
Goedemorgen allemaal!

Ik heb weer een heerlijke kleurexplosie voor jullie, een collage, gemaakt in mijn art journal. Ik vind het werken in mijn journal het leukste om te doen, zo heb je al je creaties bij elkaar en is het een tof boek om later nog eens doorheen te bladeren. 

Ik besloot om te gaan werken met wat dunner papier. Ik gebruik hiervoor papier wat in de doos zat van mijn nieuwe wandelschoenen. Dit is dunner dan bijvoorbeeld printerpapier en dit kun je dus makkelijk verwerken in je journal. Ik besloot van tevoren dat ik in 3 tinten ging werken, blauw, paars en oranje/geel. Ik begin met de blauwtinten. Op foto 2 zien jullie 3 tinten blauw. Ik begin met lapis, rol dit uit over de GelliPlate en daarna breng ik nog wat wit metallic aan (foto 4). Met een kammetje breng ik er een patroon in en maak een afdruk (foto 6).


Ik ga verder met de turquoise blauw metallic van Ara. Ik rol deze uit (foto 2) en plaats hierover het panterstencil (foto 3) en maak de afdruk, op foto 4. 


Als laatste blauw tint meng ik een Royal blue met een lichtere blauw op de plate en druk ik hierin het bubbeltjes plastic. De afdruk ziet er nu uit als foto 4.


Mijn 2e tint is paars. Ik begin met de Blackberry Violet, ik rol deze uit (foto 2) en maak een afdruk zonder verdere bewerking, dan heb ik een mooie paarse basis.


Ik ga verder met de violet metallic van Ara. Ik rol deze uit over de plate en maak met een stempel afdrukjes in de verf. Dit zie je bijna niet, maar toch geeft dat een mooi effect zoals je ziet op foto 3.


Als laatste de meer lila tint. Deze rol ik uit en breng erna nog wit metallic aan, zodat er een gemarmerd effect ontstaat op de Gelliplate, zie op foto 3. Met het kammetje breng ik een golfpatroon aan en maak een afdruk, zie op foto 5. 


Als laatste werk ik met oranje / geel tinten. Ik begin met de geel metallic verf van Ara. Ik maak afdrukjes met een verpakking van kauwgom (foto 2) en maak een afdruk (foto 3).


Nu ga ik verder met de helder gele tint. Ik rol deze uit en gebruik karton wat ik een keer in een pakketje vond. Jullie zien het, 'one woman's trash is another women's craft supply' :-) 
De afdruk zien jullie op foto 2. Ik ga verder met oranje verf. Ik breng deze aan en plaats het panterstencil (foto 4) en maak een (subtiele) print. 


Uiteindelijk heb ik dus 3 gave lagen prints gemaakt op mijn dunnere papier (foto 1)  maar ook heb ik 3 ghostprints op printerpapier (foto 2). Die bewaar ik voor later.


Ik scheur het dunnere papier in stukken en plak deze met gelmedium in mijn art journal, te zien op foto 1. Daarna gebruik ik de gelliplate als 'inktkussen'. Ik rol eerst roze verf uit over de plate en druk er een stempel in, en stempel dan op mijn collage. Ik herhaal dit met zwarte verf en een andere stempel (die zie je wat beter). Op foto 2 zien jullie hoe dit eruit ziet. Je kan heel goed acrylverf gebruiken op je gelliplate, want het wordt een dun laagje en zo pak je nooit teveel verf op je stempel. En het geeft net een wat robuuster effect dan gewone stempelinkt. Ik breng hierna nog wat andere laagjes aan, namelijk neonroze acrylinkt, witte acrylinkt, met groene acrylverf wat bloemetjes (door een stencil), met fuchsia acrylverf en een stencil wat kleine vierkantjes en als laatste met koperkleurige acrylverf wat rondjes. Op foto 3 zien jullie de kleurexplosie die dan is ontstaan. 


En wat doe je om de kleuren te versterken? Juist. Zwart toevoegen. Ik hou van zwart. Zwart maakt alles mooier :-) Ik gebruik masks in een vrouwenfiguur. Ik maak er 4 waarbij ik juist om het mask heen werk met zwart, en eentje waarbij ik juist de binnenkant zwart maak dus een silhouette. Uiteindelijk heb ik 5 figuren op mijn pagina, een oneven aantal doet het altijd goed in composities. 


Jullie zien al dat het door het zwart veel meer spreekt. Met masks werken is een vrij simpele manier om je pagina te organiseren, zeker als de achtergrond een chaotische kleurexplosie is zoals bij mij. Door deze techniek krijg je weer wat orde in de chaos. Als finishing touch schrijf ik met een witte marker nog wat onleesbare teksten. 

En dit is de uiteindelijke pagina geworden:


Ik hoop dat ik jullie heb ge├»nspireerd. Wees vooral niet bang om met zwart te werken! 
Tot de volgende keer, groetjes Claudia4 opmerkingen: