zondag 16 augustus 2020

Refreshing


Soms hou ik er wel eens van om mezelf uit te dagen en iets heel anders te maken dan ik gewend ben. Lekker buiten m'n comfortzone. Uiteindelijk grijp ik toch weer terug naar de dingen waar ik meer gewend aan ben, of waarvan ik weet dat het resultaat oplevert. Toch is het ook fijn om eens iets te doen wat niet zo vanzelfsprekend is. Ik zie het maar als een nieuw leerproces.
Ik wil al een tijdje iets doen met waterdruppels of zeepbellen. Op internet zijn daar vast verschillende tutorials over te vinden. Ik heb meestal niet zo'n geduld om een tutorial te volgen dus ik ging op zoek op Pixabay naar een geschikte foto en vond deze. Geen standaard druppelvormige waterdruppels (bestaan die eigenlijk?) maar allerlei interessante vormen.
In een aantal stappen neem ik jullie mee door mijn eerste ervaring met waterdruppels tekenen.
Als materiaal koos ik voor Pastel, omdat ik dit 1 van de fijnste materialen vind om mee te werken en voor experimenten vind ik het fijn omdat het vrij makkelijk te herstellen is wanneer er iets niet helemaal naar mijn zin is gegaan.

Gebruikte materialen:
 • Clairefontaine Pastelmat 24x30 light blue
 • PanPastel in de kleuren: Ultramarine, Ultramarine Tint en Ultramarine Shade, Titanium white
 • Derwent Pastelpotloden in de kleuren: Indigo, Titanium White, Carbon Black, Prussian Blue, Cornflower Blue
 • Doezelaar

Ik begon met het maken van de achtergrond. 

Met PanPastel in Titanium white en de grote ovale spons bracht ik in de rechter onderhoek een witte laag aan. Het is mijn bedoeling om een verloop te gaan maken.

Met Ultramarine Tint bracht ik het volgende kleurvlak aan tegen het wit aan en een beetje over elkaar heen om het in elkaar over te laten lopen.

Daarna heb ik flink wat donkere kleuren aangebracht met Ultramarine en Ultramarine Shade. Dit werd natuurlijk veel te heftig. Ik bracht hiervan maar een dun laagje aan, dat is goed te zien op de foto want het loopt niet mooi over in de lichte kleuren. Dat hoeft in dit geval ook niet.


Omdat de Ultramarine kleuren veel te heftig waren heb ik deze afgezwakt met Ultramarine Tint en een beetje Titanium White. Hier ben ik net zo lang mee aan het poetsen gegaan tot ik tevreden was over het resultaat.

Na de PanPastel is het tijd voor de Derwent Pastelpotloden. Ik pakte mijn referentie foto er weer bij en maakte met Indigo een schets, de buitenranden van de duidelijkste druppels tekende ik ongeveer op hun plek. Ik was in eerste instantie bang dat de randen te donker werden, dit bleek uiteindelijk lang niet het geval, sterker nog ik heb ze uiteindelijk nog harder aangezet met zwart.

Met het Titanium White potlood maakte ik alvast wat hightlights in de druppels


Op deze foto kan je iets duidelijker en van dichterbij af zien wat ik gedaan heb. De buitenranden zette ik dik aan met Indigo en met Titanium White maakte ik de highlights. 

Het maken van de druppels lukte inmiddels aardig maar de achtergrond was te egaal geworden. Ik naam een potlood met een flinke stompe punt en gaf ook highlights in de achtergrond


De druppels werkte ik steeds verder uit, ik probeerde in mijn referentie foto goed te kijken waar de lichte en donkere gedeelte zich bevonden en deze zo goed mogelijk na te maken.

Met een doezelaar maakte ik alle overgangen zachter. Je moet hier wel voorzichtig mee zijn want een doezelaar neemt best heel veel pastel weg. Dit zal je snel genoeg merken. Mocht je teveel wegnemen is dat zo erg nog niet, het mooie van pastel is dat je dan gewoon weer een nieuwe laag kan aanbrengen.


Uiteindelijk was dit het resultaat van mijn waterdruppel experiment. Ik vond het leuk om te doen, maar ook wel intensief omdat ik het maken van dergelijke tekeningen niet gewend ben. Gelukkig ben ik wel vertrouwd met het gebruik van PanPastel en Pastelpotloden dus dat scheelde wel. Mijn volgende project zal wel weer iets worden dat iets dichterbij mezelf ligt! Experimenteren is leuk, maar niet te vaak in mijn geval ;)

Hopelijk hebben jullie mijn blog met plezier gelezen, ik daag jullie uit om het zelf ook eens te proberen. Ik zou het leuk vinden de resultaten te zien  Op de Colourstock Facebook groep als jullie besluiten om ook eens een experiment te doen!8 opmerkingen:

 1. Mooi om de opbouw te zien. Ben best wel verbaasd over het gebruik van de donkere kleuren en dan toch weer zo n mooi licht resultaat. Maar ik ben nog best wel een leek op kleur gebied😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de donkere kleuren aangebracht en daarna met wit geblend dat scheelt

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie. Het eindresultaat is mooi.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wauw! supermooi en heel realistisch zo die druppels, 't lijkt net als of ze op een acrylplaatje liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thanks for sharing your story. We are learning about this right now through your article. God bless you for your great obedience.
  wordpress
  ufa88kh.blogspot
  youtube
  កីឡាបាល់ទាត់

  BeantwoordenVerwijderen