woensdag 16 september 2020

Spaanse Margriet met Honingraat in Pastel

Het is alweer september, de tijd vliegt! Op het moment van schrijven is het buiten echt herfst. Tijd voor een kleurrijk blogbericht dan maar!

 Alvast veel plezier met lezen en vooral ook zelf proberen! Dat is het leukste natuurlijk!



Gebruikte materialen:

PanPastel in de volgende kleuren: 

- 430.5 Magenta,
- 430.3 Magenta Shade,
- 430.1 Magenta Extra Dark,
- 800.5 Black

Derwent Pastel Potloden in de kleuren:

- P710 Carbon Black
- P720 Titanium White
- P220 Burgundy
- P280 Dioxazine Purple 
- P260 Violet
- P210 Dark Fuchsia
- P270 Red Violet
- P190 Coral
- P200 Magenta
- P030 Process Yellow
- P040 Deep Cadmium
- P100 Spectrum Orange
P620 Dark Sanguine

- Blender / Paper Stump
- Stencil/Sjabloon
- Clairefontaine Pastelmat Antraciet 24x30cm



Om te beginnen ging ik op Pixabay op zoek naar een goede referentie foto van een bloem (Osteospermum/Spaanse Margriet). Deze bloem tekende ik op Pastelmat papier. Dit is het beste papier om te gebruiken voor dit project omdat je er heel veel lagen pastel op aan kunt brengen.


Daarna begon ik met het maken van de achtergrond. Daar zitten wel wat nadelen aan omdat je met het tekenen moet uitkijken dat je er niet met je hand overheen veegt. Hiervoor zijn gelukkig ook weer verschillende oplossingen. Ik leg er altijd een blaadje of vel keukenrol overheen. Probleem opgelost!

Als eerste bracht ik voor de achtergrond  Magenta aan, aan de bovenzijde van het papier.


De magenta liet ik overlopen in Magenta Shade en Magenta Extra Dark, waardoor er een mooi geheel ontstaat. Ik vond er echter nog wat te weinig kleurdiepte inzitten dus besloot het drastischer aan te pakken:


Met zwart maakte ik de contrasten veel heftiger. Toen ik tevreden was over het resultaat kon de PanPastel aan de kant en was het tijd om verder te werken met de Derwent Pastelpotloden


Ik heb Violet gebruikt om de belangrijkste schaduwen aan te brengen.


Daarna met Titanium White de highlights alvast gemaakt. Dit ziet er nu heel streperig uit, dat geeft niet daar zie je later niet veel meer van omdat er nog heel wat lagen overheen gaan komen.
De schaduwen en de highlights geven mij een beetje richting tijdens het tekenen en kleuren.

Vanaf hier is het makkelijker om blaadje voor blaadje de bloem verder te kleuren

Als basis middentoon kleur gebruikte ik Red Violet. 

De donkerste schaduwen zette ik aan met Dioxazine Purple en Zwart. In de bloem zitten ook rode en roze tinten. Daarvoor gebruikte ik Dark Fuchsia als basis middentoon. De highlights in het roze maakte ik met Coral en voor de schaduw gebruikte ik Burgundy, soms nog wat donkerder gemaakt met zwart.


Het hart van de bloem is gemaakt van allemaal kleine stippeltjes in Process Yellow, Deep Cadium en Spectrum Orange. 


Het hart van de bloem zette ik daarna aan met zwart en ik maakte de schaduwen nog wat extremer. In het midden stippelde ik met Titanium White.



De bloem is nu klaar. Om er een wat speelser effect aan te geven heb ik gekozen om een stencil te gebruiken. Ik wist van te voren niet zo goed hoe dit zou uitpakken, maar besloot het stencil niet alleen te gebruiken in de achtergrond maar ook in de bloem. Dat was wel een beetje spannend want ik wilde de bloem uiteraard ook niet verpesten.


Het stencil dat ik gebruikte heb ik zelf uitgesneden met een Plotter. Je kunt natuurlijk allerlei soorten stencils hiervoor gebruiken.
Met Magenta Shade bracht ik in een aantal vakjes wat PanPastel aan. Ook over de bloem heen, maar wel wat lichter zodat je ook nog een beetje structuur van de bloem er doorheen ziet. Met een wit pastelpotlood maakte ik de linkerkant van de vakjes wat lichter.

Als laatste bracht ik de schaduw lijnen in de stencil vakjes een beetje terug met het zwarte pastelpotlood. Op die manier blijven ook de vormen van de bloemblaadjes goed zichtbaar.



Dit was mijn Blog van deze keer. Hopelijk proberen jullie PanPastel ook eens uit met stencils! Ik zie de resultaten daarvan graag terug op de Colourstock Facebook groep!










1 opmerking: