vrijdag 26 maart 2021

Abstracte roos in kleurpotlood

 Voor mijn blogpost van deze maand heb ik een roos getekend. Door de aparte uitsnede van alleen het hart van de bloem, wordt het een abstracte roos. Ik vind dat zelf een leuke manier om mee te spelen. Door niet een heel object na te tekenen maar slechts een gedeelte verander je het perspectief en ontstaat er een heel nieuw object.

Ik heb gewerkt op paint on papier van clairefontaine, op de kleur denim. Ik heb de roos ingekleurd met Derwent Procolours en Lightfast. De referentie foto komt van “free reference photos for artists” , een groep op Facebook. 

De gebruikte kleuren zijn: 

Procolours - rose pink, salmon,pink madder lake, champagne, cerise pink, flesh pink, yellow ochre, primrose yellow en gunmetal.

Lightfast - white, yellow, golden sun, cherry red, salmon, foliage, oyster, gold, wheat, yellow ochre, amber gold, champagne, light bronze en magenta. 


Ik heb eerst een schets gemaakt op Schut schetspapier en deze met tracepapier overgenomen op het papier van Paint on- denim.
Teveel gummen beschadigt het papier waardoor het inkleuren lelijk wordt. Ik schets daarom op schetspapier en neem het daarna over op het papier dat ik uiteindelijk wil gebruiken. Hoewel het weinig kleuren lijken, zitten er veel verschillende tinten in. In het geval van deze roos, zijn er veel verschillende tinten wit. Van hoog wit , de highlights tot de warme witten en zelfs geel.Ik breng niet eerst een witte laag aan om in te kleuren, omdat de bloem redelijk wit wordt
Het papier loopt ook snel vol met al die lagen die ik op elkaar aanbreng. 


Ik kleur de bloem blaadje voor blaadje in, waarbij ik steeds waarbij ik steeds verschillende kleuren gebruik zoals de white, oyster, champagne, wheat, salmon en flesh pink. Breng dunne laagjes aan, als het papier vol loopt met de olie of wax van je potlood kan je geen extra lagen meer aanbrengen. Voor de roze elementen gebruik ik cerise pink en magenta.


Werk blaadje voor blaadje verder uit. 
Voor de diepe schaduwen gebruik ik de yellow, golden sun, primrose yellow en gold. Voor de schaduw voeg ik een klein beetje gunmetal toe.


De lightfast is een zacht potlood. De Procolours zijn harder. Als je ze combineert, kun de Procolours gebruiken als een soort blenderpotlood. 
Breng eerst alle verschillende kleurlagen dun aan en blend ze dan samen met een procolour kleur. Duw dan iets harder om ze te blenden. Maar doe dit pas als je zeker weet dat je alle kleurlagen die je nodig hebt , hebt aangebracht. Langzaam krijgt de abstracte roos vorm. Omdat ik het roze teveel naar roze vind worden, voeg ik een beetje cherry red toe.


Hoewel ik blaadje voor blaadje kleur, ga ik steeds terug naar eerdere blaadjes om nog een beetje extra kleur aan te brengen. Vaak als je wat meer hebt gekleurd, lijkt de verhouding tussen de kleuren niet helemaal te kloppen. Ik ga daarom weer vaak weer terug om nog wat kleur aan te brengen. 
Als ik zo goed als klaar ben breng ik als laatste een laagje Procolours aan, om de kleurlagen te blenden en dicht te kleuren, zodat de blauwe onderlaag er niet meer doorheen schijnt.


En dit is het eindresultaat. Hoewel je nog steeds kunt zien dat het een roos is, vind ik het ook wel abstract door de uitsnede. Een leuke manier om eens anders naar een object te kijken. 

Groetjes
En tot de volgende maand

Miranda Geen opmerkingen:

Een reactie posten