vrijdag 1 april 2016

PanPastel tips....

Hoi allemaal,

Op verzoek plaats ik toch nog een keer deze PanPastel kaarten en boekenleggers. Tijdens de
Doe@ding demo dagen heb ik een workshop gegeven met PanPastel en Lavina stempels. Tijdens deze demo heb ik jullie allerlei tips aan de hand gedaan.  

Maar je krijgt tijdens deze dagen zoveel informatie dat je dat nooit allemaal kunt onthouden. Dus leg ik de meest belangrijke nog een keer uit in deze blogpost.

Ik verwerk de Panpastel vaak op een A5 vel. Zodat ik het mooiste stuk kan gebruiken voor de grote kaart en van het kleine stukje maak ik dan een klein kaartje of een boekenlegger of iets dergelijks. Zo heb je meteen twee projectjes.

 De techniek die we gebruikten deze dag was de Bokeh techniek. Een paar maanden geleden heeft o.a. Janet Blauw uitgelegd hoe je deze techniek kunt toepassen met PanPastel. Via deze link kom je bij de uitleg.

Tijdens de workshop hebben we gebruik gemaakt van een masker van Dutch Doobaboo. De inkt die je voor deze techniek gebruikt is Memento Luxe "Wedding Dress".  


Wist je dat dat je heel gemakkelijk diepte in een kaart kunt krijgen door met een paar verschillende kleuren inkt te werken? Bij de paarse kaart en boekenlegger is dat Versafine Onyx black en Archival Deep Purple. Maar bij de blauw/groene kaart en boekenlegger is dat Versafine Onyx black en Archival Cobalt.

Ook hoorde ik verschillende mensen vertellen dat ze haarlak gebruiken om te fixeren. Mijn advies is om dat niet te doen om de volgende redenen. Haarlak blijft plakken en je werk kan verkleuren en is dat niet zonde als je er zoveel aandacht aan besteed hebt om iets moois te maken? Gebruik daar een goed fixatief voor bijvoorbeeld, Ghiant Fixatief. Gebruik je een goede fixatief dan zal je werk niet meer afgeven.


Ik krijg regelmatig de vraag hoe krijg je de stempels nu zo mooi zwart. Nou daar heb ik een trucje voor: Als de stempel niet helemaal mooi dicht zwart is dan kleur ik de stempel bij met een Zwarte Copic Multiliner. Vooral de Brush-S en Brush-M zijn hier ideaal voor. Voor de dunnere lijntjes kun je gebruik maken van de andere Multiliners. Die zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. (van 0.05mm t/m 1.0 mm).

Als laatste heb ik nog deze tip voor jullie: De PanPastel sponzen kun je gewoon wassen. Doe je sponzen in een lingerie zakje en was ze op een lage temperatuur met een klein beetje wasmiddel in je wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen want dan worden je sponzen vettig. Ook centrifugeren is geen probleem. Daarna kun je ze op een lage stand drogen in je droger of je laat ze gewoon drogen op een handdoek of bijvoorbeeld op een rooster uit de oven.


 

Door kleine stippeltjes en streepjes te zetten met een Molotow marker in dit geval wit, krijg je een leuk speels effect.

De gebruikte kleuren komen allemaal uit mijn favoriete PanPastel set, Diny's Favorieten.

De kleuren voor de blauwe /groene kaart en boekenlegger zijn:
560.5 - Phthalo Blue
520.5  - Phthalo Geen

De kleuren voor de paarse kaart en boekenlegger  zijn:
430.5 - Magenta
470.5 Violet

Hopelijk kunnen jullie iets met deze informatie!
Tot de volgende keer.

4 opmerkingen: