maandag 12 december 2016

Star light


Hallo allemaal,

ik zie sterretjes; Pan Pastel sterretjes. Dat mag denk ik ook wel na het maken van 40 sterretjes. Het is erg leuk om te doen en het resultaat is heel sfeervol. Kijk maar eens gezellig mee.


Ik ben begonnen met het kopen van een lichtsnoer, waarbij ik wel bewust een snoer met witte lichtjes en geen warm witte lichtjes heb gekocht. Bij wit licht komen de gebruikte Pan Pastel kleuren goed tot hun recht en zie je ook echt de kleuren die gebruikt zijn.

Waar ik echter niet op gelet heb, is de soepelheid van het snoer. Ik heb nu helaas een erg stug snoer, zodat ik de sterretjes niet in de boom kan hangen zoals ik graag zou willen. Ik heb de sterretjes alleen voor de foto’s in de boom gehangen. Zelf wil ik dit lichtsnoer op een kort stukje muur boven de deur hangen. Daarom heb ik ook gekozen voor een snoer van 20 lichtjes, dat past precies op dat deel in ons huis.

Doordat voor deze muur een hele grote vogelkooi staat, kan ik er niet zo makkelijk bij. Als de sterretjes op deze plek hangen, zal ik een nieuwe foto posten.


Het papier dat ik meestal gebruik met de Pan Pastels is te dik en laat te weinig licht door, daarom op zoek gegaan naar ander papier dat zowel goed de Pan Pastels pakt en als lichtdoorlatend is. Het beste resultaat krijg ik zelf met wit kettingpapier, waarvan wij al vele jaren een grote stapel in huis hebben en dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Een alternatief is misschien het witte papier dat voor printers wordt verkocht, maar het is gewoon een kwestie van uitproberen om te zien wat het mooiste resultaat geeft.

Daarna heb ik een paar vierkantjes uitgestanst van 7 cm, 8 cm, 9 cm en 10 cm. Van deze vierkantjes een paar proef sterretjes gevouwen om de maat te bepalen. Zelf vind ik de sterretjes van de vierkantjes van 8 cm het mooiste uitkomen. Kleinere sterretjes zijn ook erg leuk, maar daarop komt de sneeuwvlok die ik wil gebruiken niet goed uit en 10 cm vind ik al weer erg groot. Dit blijft uiteraard een persoonlijke keuze.

De enkelvoudige ster is mooi, maar simpel en krijgt meer uitstraling als deze dubbel wordt gemaakt. Voor degenen die (even niet meer) niet weten hoe deze sterren moeten worden gevouwen, volgt hieronder het vouwschema.

01 - eerste vouw
02 - tweede vouw










Voor de eerste vouw het blad één maal dubbel vouwen. We hebben dan een vertikale vouw. Voor de tweede vouw het blad één maal andersom dubbel vouwen, zodat er ook een horizontale vouw ontstaat. Na deze twee vouwen zien we een kruis in ons blad.

03 - derde vouw
04 - vierde vouw


Voor de derde vouw wordt het blad één maal diagonaal linksom en één maal diagonaal rechtsom gevouwen. Na de derde en de vierde vouw ontstaat er weer een kruis, maar dit keer diagonaal.

05 - inknippen
06 - punten vouwen



Na het vouwen van een vertikale, een horizontale en twee diagonale lijnen de horizontale en vertikale vouw tot de helft inknippen. Na het knippen kunnen de flapjes voor de punten naar binnen worden gevouwen. De flapjes tegen de diagonale lijn vouwen.


Nu iedereen na deze vouw instructie weet hoe de sterren moeten worden gevouwen, gaan we aan de de slag.

Na de keuze van het juiste materiaal en formaat 44 vierkantjes gestanst. Voor 20 lampjes zijn er 40 sterrren nodig; 4 blaadjes als reserve.
Om de decoratie van de ster, een sneeuwvlok, (met behulp van de vouwllijnen) op de juiste plaats te kunnen stempelen, heb ik eerst de sterren gevouwen. Het is een simpele kerstster, die met 4 vouwen per blaadjes al bijna klaar is.


Na het vouwen van een vertikale, een horizontale en twee diagonale lijnen de knipjes in alle blaadjes gemaakt. Het inknippen wordt tot halverwege op de vertikale en horizontale vouwen gedaan.


Na het inknippen alle sterren gevouwen.


Voor de decoratie in eerste instantie de kleuren blauw, rood, groen en goud gepakt. Vooraf verschillende combinaties uitgeprobeerd. Hoewel ik van plan was alle kerst kleuren te gebruiken, vond ik het toch te bont worden en besloot ik het tot twee kleuren te beperken, maar in principe is elke kleurcombinatie en decoratie mogelijk. Hierin is natuurlijk iedereen helemaal vrij en is het leuk om de eigen fantasie te volgen om er een persoonlijk tintje aan te kunnen geven.


Hoewel ik met de twee kleuren wel 4 verschillende soorten sneeuwvlokken wilde gebruiken, heb ik dit uiteindelijk ook beperkt tot één exemplaar, omdat deze in combinatie met de achtergrond stempel het mooiste uitkwam.

Op elk blaadjes met VersaMark één voor één een achtergrond stempel afgedrukt en direct daarna de sneeuwvlok met VersaMark. Daarna met een soft tool de kleur aangebracht. Als laatste alle blaadjes gefixeerd.

Na het stempelen en kleuren van 20 blauwe en 20 rode vierkantjes de sterren weer gevouwen en de punten met warme lijm aan elkaar gelijmd. Daarbij de omgevouwen flap steeds helemaal over de andere flap gevouwen en vast gelijmd.



Als laatste steeds twee sterren van de zelfde kleur op elkaar geplakt, daarbij de sterren steeds aan 3 zijden aan elkaar gelijmd, zodat één zijde open blijft om het lampje door te schuiven. Het eindresultaat is 10 dubbele blauwe en 10 dubbele rode sterren.


 Hieronder het resultaat met de sterren op het lichtsnoer in het donker.


Hieronder de sterretjes in de kerstboom, ‘s avonds en overdag.



De gebruikte kleuren zijn:
340.3 Permanent Red Shade
560.3 Phthalo Blue Shade

Ik hoop dat jullie weer inspiratie hebben opgedaan en dat er binnenkort weinig standaard lichtsnoeren in onze kerstbomen zichtbaar zijn.
Het kost even tijd, maar het resultaat is sfeervol en het is ook weer erg leuk om te doen.

Wens jullie veel leuke en gezellige creatieve uurtjes.






2 opmerkingen:

  1. Mooi gedaan Els, leuk al die sterretjes!
    Groetjes Boukje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je er weer een creatief werkje van gemaakt Els. Super gedaan en ziet er prachtig uit!! Groetjes Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen