zondag 16 februari 2020

Krokus in Pastel

Hallo allemaal!

Dit is het allereerste blog dat ik schrijf voor Colourstock. Ik heb gewerkt met PanPastel en de fijne pastelpotloden van Derwent.
Over het algemeen ben ik niet zo heel erg van de bloementekeningen, maar aangezien alles aan mij vindt dat het tijd aan het worden is voor voorjaar, heb ik deze krokus gemaakt. Ik heb deze krokus getekend met gebruik van een referentie foto. Ik vind het eindresultaat wel erg leuk geworden, dus wie weet kunnen jullie in de toekomst nog meer bloemen van mij verwachten.


Gebruikte materialen:

PanPastel:

-          470.1 Violet Extra Dark
-          470.5 Violet
-          470.8 Violet Tint


Derwent Pastel potloden:
-          Titanium White P720
-          Process Yellow P030
-          Dandellion P060
-          Burnt Orange P090
-          Tangerine P110
-          Red Violet P270
-          Violet P260
-          Dioxazine Purple P280

Ik werk op Pastelmat  van Clairefontaine. Dit papier heeft een fijne structuur waardoor je met veel lagen pastel op elkaar kunt werken.Ik begin met het opzetten van de schets in grove lijnen. Daarna heb ik met wit pastelpotlood de belangrijkste highlights gemaakt zodat deze tijdens het werken goed op blijven vallen en goed wit blijven.Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met de PanPastel. Met Violet Extra dark ben ik eerst de diepste schaduwen gaan aanbrengen, Daarna heb ik daar wat Violet overheen aangebracht zodat de kleuren mooi in elkaar overlopen.


Met Violet Tint - de lichtste kleur in de Violet serie - heb ik grofweg de rest van de bloem kleurgegeven, met uitzondering van de stempel uiteraard. De bloem is nu veel te licht geworden maar dat geeft niet. Lichtere gedeelten maak je heel eenvoudig weer wat donkerder door er een laag overheen aan te brengen. Dat is het fijne van werken op Pastelmat papier. Je kunt heel makkelijk (en vooral ook veel) lagen over elkaar heen aanbrengen zonder dat je tussentijds moet fixeren.


Met Violet heb ik de lichtere gedeelten weer wat afgezwakt. Ik blijf hierbij heel goed kijken naar mijn referentie foto. Op de foto is goed te zien waar de lichtere en donkere gedeelten zich bevinden. Ik probeer deze zo goed mogelijk na te bootsen. 

Als ik tevreden ben met het resultaat kan de PanPastel aan de kant. 
De verdere details werk ik uit met Derwent Pastelpotloden


Met Pastelpotloden kun je heel makkelijk over de basislaag van PanPastel heen werken. Je kunt zo net wat meer highlights en schaduw aanbrengen. Omdat deze bloem redelijk wat strepen in het blad heeft heb ik gekozen voor het werken met potlood, omdat je daarmee fijnere lijnen kunt zetten dan met PanPastel.
De stempel kleurde ik in met 4 kleuren. Ik begon met Process Yellow aan de randen en voor de lichtste delen. Deze maakte ik met Dandelion donkerder op sommige plekken. Met Burnt Orange en Tangerine bracht ik wat meer oranje aan in het steeltje en als schaduw.
Met een doezelaar maakte ik de lijnen wat minder hard zodat alles wat natuurlijker oogt en het wat minder goed zichtbaar is dat er potloodstrepen in het werk staan.

Dit was hem dan alweer mijn allereerste Blog voor Colourstock. Hopelijk inspireert dit bericht jullie om ook eens op deze manier aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!

Groetjes
Ilse
3 opmerkingen: