woensdag 16 december 2020

Poolvos in Pastel

 


Deze keer een winters werk van mij in pastel. Super leuk om te maken en je hebt er helemaal niet zoveel voor nodig! 

De gebruikte foto komt van Pixabay.

Benodigdheden:

- Pastelmat wit 24x30cm
- Panpastel Ultramarine Tint, Ultramarine Shade, Wit
- Derwent pastelpotloden: indigo, wit, pale ultramarine, blue grey


Met een Pastelpotlood van Derwent zet ik mijn schets op, ik gebruikte hiervoor Pale ultramarine


Met Panpastel Ultramarine tint geef ik de belangrijkste schaduwen alvast aan. De highlights blijven wit. Rond de ogen maak ik even een randje met indigo om te voorkomen dat de lijnen vervagen

Met PanPastel Ultramarine shade maak ik de schaduwen wat dieper. Wel spaarzaam zijn met het aanbrengen van de donkere kleuren want dit werk heeft een hele lichte uitstraling waardoor de shaduwen niet te hard en donker moeten worden.


De ogen geef ik nu verder vorm door met bruin Pastelpotlood het oog in te kleuren. Met indigo breng ik de donkere kleuren terug en met wit voeg ik nog wat highlight toe in het oog. Als je dit goed blend met bijvoorbeeld een doezelaar krijg je er een mooi verloop in en krijgt het oog een natuurlijk uitstraling. 

Daarna doe ik hetzelfde met het neusje, deze maak ik voornamelijk met Indigo potlood. Aan de bovenzijde van de neus breng ik een klein beetje wit aan. De onderzijde maak ik met zwart nog iets donkerder.

Als het gezicht van het diertje gemaakt is gaat het geheel gelijk meer leven.


Door in de sneeuw achtergrond meer PanPastel (ultramarine tint) aan te brengen krijgt het lichaam van het dier meer vorm en komt het duidelijker naar voren.


Met PanPastel Ultramarine Tint geef ik wat structuur op de voorgrond in de sneeuw. Op de foto wat lastig te zien. Ik stempelde als het ware met het hoekje van mijn Soffttool op het papier . Onder de staart zie je het effect wel redelijk.


Met Pan Pastel Ultramarine Shade kan je de shaduwen en effecten nog wat dieper maken.


Als laatste maak ik nog wat details in de vacht en de pootjes met mijn Pastelpotloden van Derwent. In de vacht gebruikte ik Pale Ultramarine en Titanium White, in de pootjes Blue Grey en een beetje indigo om de donkere gedeelten nog iets dieper te maken.

Dit was mijn mijn laatste Blog voor 2020. Ik wens jullie allemaal alvast voorspoedige feestdagen en al het beste voor 2021!1 opmerking:

  1. Oooo...zo mooi, prachtig werk. Bedankt voor je goede uitleg, Fijne feestdagen !!

    BeantwoordenVerwijderen