dinsdag 1 februari 2022

Tulpen in de hand met Daniel Smith Watercolors


 Hallo allemaal,

Ik heb al een poosje het voorjaar in mijn hoofd. Bloemen en bomen die weer tot kleur komen en de natuur weer een beetje kleur geven. Dat bracht mij op het idee om bloemen te gaan kleuren, met Daniel Smith watercolors, mijn favoriete medium.

Op Unsplash kwam ik een inspiratie foto tegen, een hand die een bos tulpen vasthoudt. En dat wilde ik gaan creëren voor vandaag.

Ik zal jullie stap voor stap laten zien, hoe ik deze aquarel heb gemaakt.


Voor dat ik begin, breng ik afplak tape aan op de randen van mijn Baohong Hotpressed papier.
De afbeelding heb ik getraceerd, door panpastel op de achterkant van de kleuren print aan te brengen, om te draaien, en op het aquarelpapier over te nemen.


Voor de achtergrond werk ik met de nat-in-nat techniek. Ik maak het papier nat op de plekken waar ik de achtergrond wil aanbrengen.


De achtergrond kleuren die ik gebruik zijn : 
Mayan Blue Genuine, Isoindoline Yellow en Indian Yellow.


Ik speel losjes met de kleuren, denk er niet te veel bij na hoe ik de kleuren aanbreng. Daar waar schaduw is breng ik de kleur wel iets donkerder aan.


Ik vond dat ik nog een kleur miste, dus heb ik ook nog de kleuren Amathyst Genuine en Moonglow gebruikt. Sommige kleuren granuleren prachtig op het papier als ze drogen.


Als de kleuren uitlopen, geeft dat niet. Loslaten en genieten van het kleur verloop.


Met de kleuren 
Cadmium Red Medium Hue, Perylene Maroon en Perm. Yellow Deep
zet ik de eerste tulp op. Ik heb op mijn gevoel gewerkt en de foto als inspiratie gebruikt.


De andere tulpen heb ik opgezet met een basiskleur, Pyrrol Orange. Daar over heen heb ik met verschillende kleuren rood gewerkt, zoals bij de eerste tulp.


Ook bij de openstaande tulp heb ik gewerkt zoals voorgaande tulpen. Bij deze tulp let ik wel goed op de donkere en lichte plekken, zodat de tulp ook echt open staat.


Met Green Apatite Genuine, Chronograph. Green Oxide en Deep Sap Green geef ik de stelen kleur. Tussendoor laat ik de kleuren drogen en ga ik op een andere plek verder.


Het hart van de tulp geef ik kleur met Lunar Black.


Ook de bladeren geef ik kleur met Deep Sap Green, Chro. Green Oxide en een beetje Phythalo Green (ys)


Zo staat de bos tulpen er mooi op en ga ik verder met de hand.


Voor de hand gebruik ik mij Derwent Shade and Tone Mixed Media setje. Ik mix de kleuren Mars Orange, beetje Sanguine en White met elkaar en gebruik veel water om de kleur te verdunnen.
Hiermee breng ik de eerste laag aan op de hand.


Met verschillende andere kleuren uit het setje breng ik meer kleur aan aan de hand. Dit is moeilijk uit te leggen. Ik werk op mijn gevoel en meng een aantal kleuren met elkaar en probeer dan verschillende tinten uit totdat ik tevreden ben. 
Ook hier de tip : Niet te veel bij nadenken, gewoon doen!! Goed naar het voorbeeld kijken, waar de schaduwen zitten, kan ook helpen.

Als ik klaar ben verwijder ik het afplak tape.

En dan is dit het eindresultaat. Ik heb op de achtergrond ook nog de Bokeh techniek toegepast. Door een cirkelliniaal en met water en een schoon doekje, een beetje achtergrond kleur weg gehaald.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze aquarel tekening op BaoHong Artist Watercolor Hot Pressed Paper.

Graag tot de volgende keer !!



1 opmerking: