woensdag 22 juli 2015

Monochroom met PanPastel
Hallo allemaal,

Vandaag laat ik jullie zien hoe mooi je met een enkele kleurserie oftewel monochroom kunt werken met PanPastel. 
Monochroom betekent de presentatie van een kleur in verschillende nuances. 
Ik heb gekozen voor de Raw Umber serie, een mooie koele bruin tint.
Ook heb ik gekozen voor gekleurd papier met een lichte structuur speciaal geschikt voor het werken met pastels.Ik heb gewerkt met deze PanPastel kleuren:

        Raw Umber Tint- 780.8
Raw Umber- 780.5
           Raw Umber Shade-780.3
                  Raw Umber Extra dark- 780.1

Hier komt de eerste laag, de roos is een stempel van Stampendous en heb ik afgedrukt met Memento Toffee Crunch.


De tweede laag, breng rondom de roos met de tool- soft knife en cover point.4, de lichtste kleur, Raw Umber Tint aan en vervaag naar buiten
hieronder het overzicht van de soft tools die er zijn. Allemaal hebben ze een andere vorm en zijn dus geschikt voor diverse kleurtechnieken/vormen.


Ook heb ik tijdens het kleuren gebruik gemaakt van de Art Sponge, Sponge Bar Wedge, onderaan in het overzicht. Hier zit een mooie punt aan. Hier zie je ook weer duidelijk wat er met elk sponsje gedaan kan worden. Dit materiaal is speciaal ontwikkeld voor het werken met de PanPastels en beschadigt dus je ' pannetje' ook niet.
laag 3 
nu breng ik de schaduw kleur aan op de roos en bladeren


laag 4
hier heb ik de highlights op de roos aangebracht met de lichtste kleur


laag 5
 nu komt de donkerste kleur er ook bij, Raw Umber Extra Dark, zo ontstaat er meer diepte in de roos en bladeren


laag 6
nog wat laatste accenten met de donkerste kleur en een wit pastelpotlood.
Hierbij werk ik ook met m'n waterpenseel en neem wat PanPastel op aan de rand van de doosje. Als je namelijk midden in het pannetje teveel water gebruikt kan het later gaan brokkelen en dat is natuurlijk zonde.


 laag 7
Hier bewerk ik de randen van de kaart eerst met Raw Umber shade en ten slotte de buitenste rand nog met Raw Umber Extra Dark. Je ziet hier ook mooi de structuur van het papier.......laag 8
Dan is het tijd voor fixeren voordat ik verder ga werken..... . Dit is een fixatief van goede kwaliteit (Ghiant), dit is van belang als je wilt dat je werkstuk mooi blijft en niet gaat vergelen. (Dit kan gebeuren bij gebruik van haarlak)!!laag 9
op naar de volgende laag........
Hier heb ik een achtergrondstempel van Penny Black gedeeltelijk beinkt met Versamark en in een hoek afgedrukt. Dit heb ik op elke hoek gedaan. Bewerk wel elke hoek eerst met de PanPastel kleur voordat je de volgende hoek bewerkt met Versamark anders zie je niet waar je afdruk staat.


laag 10
 nu wat tekst fragmenten (French text Impression Obsession) ertussen gestempeld met Archival inkt Potting Soil. Dit zou natuurlijk ook kunnen met de PanPastel maar dan moet je wel wel eerst fixeren tussen deze lagen.Toen was de kaart klaar om te matten op bijpassende kleuren papier. Ook heb ik er de mooie tekst Roses op gestempeld.


Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben met deze monochrome kaart. Ik zal ook zeker de andere kleuren papier gaan proberen met zowel monochrome kleurtechniek als meerkleurig oftewel polychroom.

10 opmerkingen: